"Sramna ponuda Zapada Vučiću"

Autor:

Zapadne sile poslale su diplomatskim kanalima nepristojnu ponudu predsedniku Aleksandru Vučiću, piše današnja štampa.

"Sramna ponuda Zapada Vučiću"  Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Po toj ponudi Vučić bi trebalo da pristane na nastavak dijaloga u Briselu čak i ako Priština ne povuče odluku o povećanju carina za robu iz centralne Srbije, a za uzvrat bi našoj zemlji u decembru bila otvorena tri poglavlja u pregovorima za pristup EU, ali je on to odbio, pišu "Novosti".

Prema saznanjima lista, Vučić nije ni razmatrao ovaj licemerni aranžman, niti će ga prihvatiti.

Ovakvu ponudu u Beogradu smatraju apsurdnom, jer je uvođenjem takse na proizvode iz centralne Srbije Priština pogazila CEFTA sporazum u koji su ugrađeni neki od temeljnih principa EU, a koje sada gazi upravo Brisel, pišu "Novosti".

List navodi da najnovija "šargarepa" ne treba da čudi, jer za ostvarivanje cilja aktuelne evropske administracije - da se do rešenja za kosovsko pitanje dođe do isteka njihovog mandata - ostaje sve manje vremena.

Milionima od kokaina Kosovo kupuje glasove za Interpol

Kako podsećaju, i sama visoka predstavnica u dijalogu Federika Mogerini je rekla da bi volela da se dijalog završi do maja 2019. godine kada će se odrzati izbori za Evropski parlament.

Najavljeno je i da će se kada se formira tzv. vojska Kosova jedan njen garnizon rasporediti ka severu, što je suprotno dogovoru Beograda i NATO. Odgovor predsednika Vučića na to je bio da će se dijalog nastaviti kada Priština povuče protivpravne odluke, zbog čega je i stigla ponuda iz Brisela kao pokušaj da se ovakav srpski stav smekša, navodi list.

Tenzije na Kosovu, policija na nogama?!


Srbija je inače odavno spremna da otvori tri nova pogljavlja u pristupnim pregovorima sa EU, ali iz političkih razloga pojedine članice Unije to stopiraju.

Na čekanju su poglavlja 9 - finansijske usluge, 17 - ekonomske i monetarne odredbe i 18 - statistika.

U međuvremenu pripremljena su i poglavlja 2 - slobodno kretanje radnika, 4 - slobodno kretanje kapitala, 14 - transportna politika i 21 transevropske mreže.

Povezano

Sve vesti