Ovo svi koristimo, a uzrok je akni

Autor:

Uopšte nije prijatno ako imate akne na licu, posebno ako ste već odavno izašli iz puberteta.

Ovo svi koristimo, a uzrok je akni Foto: Guliver/Getty Images/Obencem

Ako imate akne i već ste probali svaki mogući lek za koji ste čuli, ali ništa nije pomoglo, obratite pažnju na ovo - dermatolog otkriva jedan prilično neočekivan uzrok akni.

Dermatolog dr Andžali Mato kaže da je mobilni telefon čest uzrok akni, a da to ljudima gotovo nikad ne bi palo na pamet.

"Bubuljice na čelu mogu da budu povezane sa čestim depilacijama voskom ili lakom za kosu koji vam 'završi' i na licu dok sređujete frizuru. Takođe, upotreba teški, uljanih pudera može da blokira pore i dovede do pojave akni. Bubuljice na jednom obrazu mogu da budu nastanu zbog korišćenja mobilnog telefona, gde prljava površina ekrana, u kombinaciji sa toplotom stimuliže žlezde da proizvode više masti", ističe dermatolog.

Brojne studije su pokazale da su naši mobilni telefoni neverovatno prljavi i obično sa nama "idu" svuda - pa čak i u toalet. Ako dosta vremena dnevno provodite čavrljajući na mobilni, onda svu tu prljavštinu i bakterije prenosite na kožu, i eto idealnog okruženja za pojavu akni.

Ako sumnjate da je telefon krivac za vaše akne, pokušajte da manje koristite telefon za razgovor, redovno čistite ekran ili pričajte na slušalice, kako vam telefon ne bi dohvatao kožu.

Povezano

Sve vesti