Ovaj trening je najbolji za srce

Autor:

Fizička aktivnost je važna za opšte zdravlje i zdravlje srca, ali jedna vrsta treninga posebno pogoduje zdravlju srca.

Ovaj trening je najbolji za srce Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Novo istraživanje pokazuje da dizanje tegova štiti od srčanih bolesti bolje nego hodanje ili vožnja bicikla.

Svi znamo da su fizičke aktivnosti dobre za srce, ali prethodna istraživanja nisu pravila razliku između različitih vrsta treninga.

Postoji statička aktivnost, poput treninga snage koji podrazumeva dizanje tegova kako bi se izgradili mišići, i dinamička aktivnost koja podrazumeva kretanje. Sada je studija Univerziteta u Grenadi otkrila da, dok su sve fizičke aktivnosti dobre za drce, statičke aktivnosti bolje nego dinamičke štite od srčanih bolesti.

"I trening snage i aerobna aktivnost su dobri za zdravlje srca, čak i u malim količinama. Lekari bi trebalo da savetuju pacijente da vežbaju bilo šta - obe vrste aktivnosti su dobre. Ipak, statička aktivnost je malo bolja za srce nego dinamička, ali pacijenti koji su radili obe vrste treninga imali su znatno bolje rezultate nego oni koji su povećali aktivnost samo jedne vrste", kaže prof. dr Maja Smit.

Istraživači su analizirali rizike kardiovaskularnih bolesti poput visokog krvnog pritiska, viška kilograma, dijabetesa i povišenog holesterola, kod više od 4.000 odraslih Amerikanaca. Zatim su podelili u grupe prema starosti, polu i tome da li puše ili ne, a ispostavilo se da bilo koja fizička aktivnost smanjuje rizik od srčanih bolesti za 30 do 70 odsto. Veza između smanjenja rizika od srčanih bolesti i fizičke aktivnosti je bila jača kada je u pitanju statički trening, a posebno kod mlađih ljudi.

Povezano

Sve vesti