Privatni detektivi istražuju sumnjiva bolovanja!

Autor:

Izmenama Zakona o detektivskoj delatnosti, obim podataka koji su privatni detektivi ovlašćeni da prikupljaju, proširen je s tri nova ovlašćenja, a jedno od njih je da u ime firme proveravaju da li su radnici na lažnim bolovanjima.

25
A- A A+
špijun, špijunska afera, špijuni, istraga, detektiv, detektivi Foto: MONDO ilustracija - Nevena Milivojević

List "Politika" saznaje da će privatni detektivi ubuduće moći i fotografijom da dokažu da li neko folira bolovanje i za to vreme, na primer, obavlja neki privatan posao.

Takođe, detektivi će moći da prikupljaju i podatke o kandidatima za zapošljavanje (proveravaju tačnost njihovog CV-a), kao i podatke o krivičnim delima koja se gone po privatnoj tužbi (na primer, prevare putem interneta do 5.000 dinara).

 Stevan Đokić, savetnik iz Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA kaže za "Politiku" da su ove novine dugo najavljivane i da će privatni detektivi sada u svom radu moći da koriste i poligraf.

"Podatke o kandidatima za zapošljavanje detektivi će moći da prikupljaju samo uz pisani pristanak kandidata. To je neka vrsta pomoći sektoru ljudskih resursa u firmama. Reč je podacima o stručnoj spremi, da li je kandidat radio u firmi i na poziciji koju navodi u biografiji", objašnjava Đokić.

Poslodavac mora da upozori svakog kandidata da će možda biti podvrgnut detektivskoj proveri ukoliko želi da zasnuje radni odnos.

Za sve informacije koje privatni detektivi istražuju moraju da podnesu zahtev državnim institucijama.

Na primer, ako žele da provere da li je osoba na lažnom bolovanju, istražitelji moraju da podnesu zahtev bolnici.

Međutim, kako navodi Đokić, uvid u lekarsku dokumentaciju strogo je zaštićen i bolnica nije uvek u obavezi da odobri takav zahtev.

Pročitajte još:

Evo kako Srbi lažiraju bolovanja

Nema foliranja: Kreće STROGA kontrola bolovanja

Posao budućnosti - nema penzije, bolovanja?!

Povezano

Sve vesti