• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petnica raspisala konkurs: Srednjoškolci, javite se!

Izvor Tanjug

Istraživačka stanica Petnica, evropska prestižna institucija za rad sa mladim talentima, raspisala je konkurs za prijavljivanje za njene programe u 2019. godini.

 Petnica - konkurs za srednjoškolce za 2019. Izvor: MONDO/Stefan Stojanović


Srednjoškolci iz svih krajeva naše zemlje, bez obzira na tip škole, a koji imaju interesovanje za prirodne, društvene ili tehnicke nauke su dobrodošli da se prijave za ucešce na programima ove prestižne institucije, navedeno je u saopštenju iz Petnice.

Nikola Božic, programski direktor u Petnici, podseca da istraživacka stanica Petnica vec 36 godine uspešno radi na obrazovanju mladih generacija koje se zanimaju za prirodne, društvene i tehnicke nauke, i koje žele da se usavršavaju i prave prve korake u nauci.

"Zainteresovani srednjoškolci, kojima možda regularan sistem školovanja nije dovoljan, a vole astronomiju, fiziku, elektorniku, racunarstvo, matematiku, biologiju, hemiju, geologiju, medicinu, sociologiju, antropologiju, psihologiju, istroiju, lingvistiku, arheologiju ili graficki dizajn dobro došli su da se prijave na konkurs Petnice", porucio je Božic.

On objašnjava i ko su oni koji treba da dodu u Petnicu: "Naša želja je da identifikujemo motivisane i zainteresovane srednjoškolce. Oni ne moraju imati najbolje ocene, ili biti takmicari, ali ako vole nauku, i vec sami pokušavaju naukom da se bave kod kuce, onda je Petnica za njih pravo mesto. Dovoljno je da nam svoja interesovanja i dosadašnje aktivnosti dobro predstave i istaknu se medu svim ostalim prijavljenim kandidatima, i postace polaznici naših programa".

Nakon procesa izbora, polaznici ce naredne godine imati priliku da u Petnici svoje prve korake u nauci prave na najmodernijoj opremi, a sa njima ce raditi najbolji mladi naucnici iz skoro svih instituta i fakulteta u Srbiji.

Božic objašnjava da Petnica raspolaže vrhunski opremljenim kabinetima i laboratorijama - za hemiju, biohemiju, biologiju, fiziku, elektroniku, arheologiju, geologiju, te da je u planu izgradnja astronomske i klimatološke opservatorije.

Laboratorije i kabineti u Petnici su multifunkcionalne i fleksibilne i omogucavaju mladima da dožive iskustvo naucnog istraživanja na realnim problemima uz pomoc profesionalne naucne opreme.

"Imamo svoj hotel kapaciteta 170 mesta u sobama sa 1, 2,3 i 4 ležaja. Sve sobe su sa kupatilom i klimatizovane. U okviru hotela je i desetak sala za rad razlicitog kapaciteta. Restoran sa kuhinjom može jednovremeno uslužiti do 250 osoba. Petnicka naucna biblioteka sadrži preko 50,000 knjiga i casopisa i desetine hiljada elektronskih publikacija. Uslovi za rad su, dakle, odlicni", navodi Božic.

Kaže i da su obrazovne aktivnosti u Petnici oslonjene na široku mrežu od preko 800 strucnih saradnika koji u svojstvu gostujucih predavaca, mentora ili savetnika ucestvuju u kreiranju i izvodenju razlicitih kurseva i kampova. Oni, dodaje, dolaze iz preko stotinu fakulteta ili naucnih instituta i danas najveci deo njih su bivši polaznici petnickih programa, a sve to, kako navodi, ukazuje na visok kvalitet programa, kao i na aktuelnost sadržaja.

Prijava za programe u Petnici može se skinuti sa njihovog sajta, a nakon toga je potrebno procitati dokumentaciju i predstaviti se kroz formular, autobiografiju, motivaciono pismo i esej.

"Pozivamo i roditelje, bake i deke, ali i nastavnike, da predlože onima za koje misle da ce im boravak u Petnici znaciti u napredovanju da se prijave. Vrlo je važno da to ucenici sami urade",kaže Božic.

Iako je najveci broj petnickih kurseva, kampova ili seminara dizajniran za srednjoškolce, postoji i dosta aktivnosti namenjenih nastavnicima i studentima.

Svake godine više od 2000 ucenika iz Srbije i iz mnogih drugih zemalja ucestvuje na oko 150 raznovrsnih programa u Petnici. Ova ustanova je stekla veliki ugled zahvaljujuci inovativnim metodama rada, kao i zbog izvanrednih rezultata u otkrivanju mladih talenata i podršci njihovom kvalitetnijem obrazovanju i razvoju.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image