MONDO/Agencije

Zaradio 70 miliona evra, poreskoj prijavio duplo manje

Ne stišava se bura zbog hapšenja šefa Nisana

3
A- A A+
"nisan kaškai" Foto: Mondo/Marko Tanasković "nisan kaškai"

Generalni direktor Nisana, koji je i Renoa i Micubiši Motorsa, Karlos Gosn pritvoren je juče zbog sumnji da je trošio kompanijske novce u privatne svrhe, kao i zbog utaje poreza.

Ministri ekonomije dve zemlje, Bruno Le Mer i Hirošige Seko "potvrdili su jaku podršku francuske i japanske vlade savezu Renoa i Nisana", navodi se u zajedničkom saopštenju ministara i dodaje da se zalažu za nastavak saradnje.

Kako je saopštilo japansko tužilaštvo, 64-godišnji Gosn je u pet navrata umanjio prijavljeni iznos godišnje zarade, bonusa i naknada.

Gosn je poreskoj službi u periodu od 2011. do 2015. godine prijavio sumu od 4,9 milijardi jena (oko 37 miliona evra), iako je zaradio 10 milijardi jena.

Iz Pariza stižu i informacije da će francuska vlada zatražiti uspostavljanje privremene uprave u Renou, jer Gosn trenutno nije u poziciji da upravlja grupom. Francuska je vlasnik učešća od 15 posto u Renou koji drži 43,4 posto učešća u japanskom Nisanu.

"S druge strane, nećemo tražiti odlazak gospodina Gosna iz upravnog odbora iz jednostavnog razloga: nemamo nikakvih dokaza (protiv njega)", dodao je francuski ministar Le Mer. Poručio je da i namerava da od japanskih vlasti zatraži informacije koje su dobili od Nissana "kako bi tačno znali za šta je gospodin Gosn optužen", prenosi portal Seebiz.eu.

Ministar je rekao i da se francuske vlasti proverile njegove poreske račune u Francuskoj. "Mogu reći samo da nije pronađeno ništa posebno u stanju poreskih obaveza gospodina Gosna u Francuskoj", dodao je Le Mer.

Reno-Nisan-Micubiši alijansa je, uz Tojotu i VW grupu, najveći proizvođač automobila na svetu. Prošle godine su prodali preko deset miliona vozila.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicima.

Povezano

Sve vesti