Mogerini Prištini: Odmah da ukinete carine!

Autor:

Šefica EU diplomatije, Federika Mogerini, zatražila je od Prištine da odmah ukine odluku o povećanju poreza na robu iz Srbije, te ukazala da je ta mera kako povreda CEFTA, tako i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova.

31
A- A A+

"Vlada Kosova mora odmah da ukine ove odluke", poručila je Mogerini.

U pitanju je "jasna povreda Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Kosova", poručila je Visoka predstavnica EU povodom odluke Vlade Kosova o oporezivanju robe iz Srbije i BiH.

"To dodatno pogoršava situaciju nakon početnog nametanja povećanja poreza od 10 odsto prošle sedmice. Vlada Kosova mora odmah da ukine ove odluke" , zaključila je Mogerini.

Danas je na skandaloznu odluku Vlade tzv. Kosova reagovao i šef UNMIK-a, Zahir Tanin.

"Ovo je nezvanična objava rata Srbima na KiM"

Tanin je izrazio zabrinutost zbog odluke vlasti u Prištini da uvedu takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Specijalni predstavnik generalnog sekretar UN je naveo da je zabrinut zbog mogućeg uticaja taksi na ljude na Kosovu, ali i "političkih implikacija po dijalog i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", saopštio je UNMIK.

Novi udar Prištine!

Tanin je pozvao političke lidere da izmu u obzir dugoročne interese ljudi i osnovni imperativ za održanje mira, bezbednosti i stabilnosti.

Vlada Kosova usvojila je ranije danas odluku o povećanju takse za uvoz robe iz Srbije sa 10 na 100 odsto.

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj je, najavljujući povećanje taksi, na Twitteru naveo da Priština mora braniti svoje vitalne interese, pošto Srbija "nastavlja svoju agresivnu kampanju na međunarodnoj pozornici" i da podriva proces normalizacije.

Povezano

Sve vesti