Fonet

Ubio se optuženi za ratni zločin!

Autor:

Bivši pripadnik vojske bosanskih Srba Mićo Praštalo koji je optužen za nučestvovanje u masakru Hrvata u selu Briševo u okolini Prijedora, izvršio je samouboistvo, prenose mediji u Bosni i Hercegovini.

8
A- A A+
samoubistvo, pištolj, pucnjava Foto: MONDO/Bojana Zimonjić JelisavacPortparolka policije Unsko-sanske županije Snežana Galić potvrdila je portalu Faktor da je policija nakon prijave, u sredu našla Praštala (74) mrtvog, u automobilu na lokalnom putu kod mesta Lušci Palanka.

"Tragovi ukazuju na to da se radi o samoubistvu počinjenom iz vatrenog oružja", rekla je Galić.

Praštalo je počinio samoubitvo upravo dok mu sudo BiH sudi po optužnici za ratne zločine počinjene na području Bosanske krajine 1992. godine.

HAOS U HAGU: Popio otrov posle izricanja presude!

On je tada bio komandant jedinice u sastavu vojske bosanskih Srba koja je bila uključena u operacije masovnih etničkih progona nesrpskog stanovništva s područja opštin Sanski Most i Ključ.

Optužnica je obuhvatila i zločin u selu Briševo, kada su u julu 1992. godine to selo opkolile srpske snage, stanovnike prisilile na predaju, a potom su ubili 67 meštana hrvatske nacionalnosti, uključujući žene i decu, porušili i zapalili sve kuće i crkvu.

Bilo je to najveće stradanje Hrvata u jednom danu u toku rata u BiH.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Briševu je živelo 370 Hrvata. Popis 2013. godine zabeležio je da u Briševu živi četvero Hrvata.

Povezano

Sve vesti