Zbog "Južnog vetra" u zatvor!

Autor:

Autori filma kažu da su se u Srbiji pojavile piratske kopije njihovog filma. "Počinioci bi mogli da se suoče sa zatvorskom kaznom".

Zbog "Južnog vetra" u zatvor! Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Na Internetu su se pojavile piratske kopije filma "Južni vetar", ali uprkos tome publika i dalje u redovima čeka ispred bioskopa ne bi li pogledala krimi priču o šarmantnom kriminalcu Petru Marašu.

"Južni vetar" dobija nastavak!

"Nedavno se na Internetu pojavio piratski snimak 'Južnog vetra'. Piraterija je krivično delo i naš pravni tim je već pokrenuo postupak pred domaćim i evropskim sudovima protiv svakog ko učestvuje u distribuciji i deljenju ovog materijala. Piraterija je najveći neprijatelj domaće filmske industrije: srpska kinematografija se bori za opstanak, a piraterija je njena sigurna smrt," saopštila je ekipa filma.

"Samo u bioskopima Maraš vozi u punom gasu i samo u njima možemo doživeti istinsku veličinu naših glumaca u ulogama koje svi volite. Zato vas pozivamo da i dalje učestvujete u stvaranju istorije srpskog filma: povedite ekipu i idite u bioskop! Ako vam se dopao film - pogledajte ga ponovo u bioskopu! U želji da u 'Južnom vetru' uživate u njegovom punom kvalitetu i da se zajednički borimo protiv ilegalne distribucije, odlučili smo da odlazak u bioskop učinimo još dostupnijim. Zato ćete od sutra (subote, 24.novembra) moći da pogledate 'Južni vetar' u SVIM BIOSKOPIMA za samo 150 rsd! Podržite domaći film tako što ćete reći NE pirateriji! Ovo nije borba za ovaj, već za srpski film," saopšteno je na Facebook nalogu filma.

Domaća štampa podseća da je moguće da počinioci ovog krivičnog dela završe u zatvoru.

"Autori filma mogu na osnovu kršenja Zakona o autorskim i srodnim pravima tražiti na sudu određenu visinu naknade štete. Prvo mora veštačenjem da se utvrdi koliko su zbog piratskih kopija na gubitku, tačnije koliko su manje ulaznica prodali. Počinioci bi mogli da se suoče sa zatvorskom kaznom", kaže advokat Zoran Ateljević za "Informer".

Iako su se pirati pojavili, ovaj film je od premijere, odnosno od 23. oktobra pogledalo oko 550 hiljada ljudi!

Podsetite se MONDO priloga o filmu

Povezano

Sve vesti