mondo.rs,Beta

Srbija i Vojvodina, vek ujedinjenja (FOTO, VIDEO)

Autor:

Pre sto godina u Novom Sadu održana je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji na kojoj je proglašeno prisajedinjenje vojvođanske oblasti Kraljevini Srbiji, 25. novembra.

Srbija i Vojvodina, vek ujedinjenja (FOTO, VIDEO) Foto: MONDO, Milutin Vujičić

Prvi put će ove godine biti obeležen kao Dan Vojvodine, a tokom predstojećeg vikenda u Novom Sadu i 30 kilometara udaljenoj Rumi planiran je niz koncerata i drugih događaja.

Pogledajte kako teku pripreme:U subotu je od 10.00 sati na centralnom Trgu slobode u Novom Sadu otvorena multimedijalna izložba "1918", posvećena najznačajnijim ličnostima i događajima iz Prvog svetskog rata i prisajedinjenja, a od 19.00 će u Srpskom narodnom pozorištu biti premijera pozorišne predstave "Svetozar", po scenariju Milovana Vitezovića, u režiji Juga Radivojevića.

OSVANULI PLAKATI: "Posle 100 godina i Hong Kong je rekao doviđenja"

Od 21.00 će građani moći na centralnom gradskom trgu da slušaju koncert Zdravka Čolića, Zvonka Bogdana, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Novosadskog Big Benda, Velikog tamburaškog orkestra Radio televizije Vojvodine i Oktet Opere Srpskog narodnog pozorišta (SNP).

Izvor: MONDO,Milutin Vujičić

U nedelju, 25. novembra biće otvoren Muzej prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, nakon čega će zvaničnici otkriti spomenik kralju Petru I Karađorđeviću Oslobodiocu, koji je povodom obeležavanja jubileja postavljen na Trgu Republike u Novom Sadu.

Svečana akademija posvećena 100. godišnjici prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji najavljena je za nedelju u podne u SNP.

U subotu, 24. novembra deo programa odvijaće se i u Rumi, koja će taj dan obeležiti Dan opštine i stogodišnjicu Velikog narodnog zbora u Rumi i prisajedinjenja Srema Kraljevini Srbiji.

Tokom celog dana biće organizovana prigodnio programi, a lokalni funkcioneri najavili su "svečano otvaranje" rekonstruisane Glavne ulice, kao jednog od "najvećih kapitalnih projekata u Vojvodini" i koncert folk pevačice Svetlane Ražnatović.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.