• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija podnosi prijavu protiv Prištine zbog CEFTE!

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras da će Srbija u ponedeljak podneti formalnu prijavu protiv Prištine zbog nepoštovanja CEFTE.



"Mi ćemo preko vikenda i u ponedeljak podneti prijavu za nepoštovanje CEFTE i od UNMIK-a, pošto je UNIM potpisnik CEFTE, i tražiti otpočinjanje formalnih konsultacija koji su obavezi prethodni postupak pre arbitraže. Čekaćemo na odgovor od UNMIK-a i u ponedeljak ćemo poslati formalnu prijavu", rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Paralelno sa tim, kaže Brnabić, gledaćemo kako da pokrenemo postupak pred EU po osnovu kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Tu ćemo morati da sarađujemo sa zemljama članicama EU, a pored kršenja SSP-a i CEFTE važno je napomenutu da je u okviru ŠP-a jedna od najvaznijih tački svakako postovanje fundmanetalnih ljudskih prava", rekla je Brnabić.

Tri najvažnije stvari koje je Priština potpisala kada je reč o SSP je izricita obaveza poštovanja i implementacije CEFTA sporazuma, drugo je obaveza poštovanja svih dogovora sa Srbijom pogotovo iz Briselskih pregovora i treće postovanje prava da ljudi kupuju proizvode koje žele, da imaju hranu i lekove.

"Zadržaćemo stabilnost, nećemo nasedati na provokacije, nastavićemo da insistritamo da se takse vrate u normalu da se nastave razgovori sa Prištinom", rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da je ovo za vladu bio jedan težak dan, ali da sigurni nije ni prvi, a svakako ne ni poslednji.

"Ono što vlada mora da nastavi da radi, kao što smo danas i radili, to je da nastavimo da sprovodimo naše zadatke planove i program i čini mi se da u danima kakav je ovaj iza nas moramo da nastavimo jači i bolji. Veliki izazov pred nama i jedini odgovor je da Srbija nastavi da se razvija i da bude regionalno stabilna i bezbedna", rekla je Brnabić.

Ne smemo, istakla je, da nasedamo na provokacije i to je jedna od prvih stvari o kojoj je vlada razgovarala sa predsedikom.

"Stabilnost je na prvom mestu za Srbiju, sve nase građane i ceo region. U ime vlade mogu da kažem da ćemo po svaku cenu boriti za obezbedimo stabilnost pa i po cenu, osim po cenu života naših građana na KiM. Nadam se da to neće biti dovedeno u pitanje", rekla je Brnabić.

Istakla je da će vlada Srbije apelovati na razum, međunarodno pravo, pravdu, poštovanje potpisanih sporazuma koji su na snazi i koji u civilizovanom svetu moraju da se primenjuju i poštuju, pre svega, S SP i CEFTA.

Priština je pre nekoliko dana uvela 100 odsto veći porez na srpske proizvode što je za posledicu imalo nestašicu pojedinih životnih namirnica na KiM, kao i proteste Srba, a od jutros je situacija u južnoj pokrajini dodatno pogoršana zbog ipada ROSU na sever Kosova i hapšenja Srba.

SVE O KRIZI NA KOSOVU: Upad ROSU u Mitrovicu!

Komentari 29

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cvele

Vreme je da Srbija odustane od puta u EU. Kralj Petar I je napravio gresku sa Jugoslavijom..ajmo politicari, zar je normalno da mi ovoliko navaljujemo u sopstvenu propast. Zar nam Jugoslavija nije dosla glave. Sad hocete da nas EU dokusuri?

Kardelj

Mnogo me podseca ovaja na Milku Planinc.

Jastreb

Sta je to formalno?jel kada UNIFORMAlno formalno hapse i NEformalno prebijaju srbe?trubili ste "trgovinski rat" a sada svirate gusle formalno,ajde KiM je OKUPIRAN ali sta je sa ostatkom Srbije?..

special image