Beta

Pao dogovor o Gibraltaru, Španija ne blokira Brexit

Autor:

Zvanični Madrid i London postigli su dogovor o Gibraltaru, čime je otklonjena poslednja prepreka za usvajanje nacrta sporazuma o istupanju Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (Brexit).

1
A- A A+
gibraltar Foto: Googlemaps

Španski premijer Pedro Sančes izjavio je danas u Madridu da je Španija postigla dogovor o Gibraltaru i da će glasati za nacrt sporazuma o Brexitu, javila je agencija Frans pres.

"Upravno sam kralju (Felipeu VI) rekao da je Španija postigla dogovor o Gibraltaru", rekao je Sančes u televizijskom obraćanju i dodao da Španija neće koristiti pravo na veto već će glasati za nacrt sporazuma o Bregzitu.

Britanska vlada saopštila je sa svoje strane da će sa Španijom pregovarati o Gibraltaru čime je odgovorila na zahtev Španije koja je ranije pretila blokadom sporazuma o Brextu ako se ne prizna njena direktna uloga u pregovorima o Gibraltaru.

U Briselu će sutra biti održan samit lidera EU na kojem treba da bude potpisan nacrt sporazuma o Bregxitu koji je uključivao i pitanje Gibraltara.

Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na Pirinejskom poluostrvu, koja spaja Atlantski okean i Sredozemno more. Nalazi se na jugu Španije koja je svoj deo teritorije ustupila Velikoj Britaniji 1713. godine.

Povezano

Sve vesti