Plod baobaba, čije je korišćenje u EU nedavno odobrila Evropska komisija, je nakiselog, pomalo oporog ukusa, ali prepun vitamina i kalcijuma. Očekuje se da će ubrzo početi da se koristi u Evropi kao dodatak voćno-mlečnim napicima i slatkišima spravljenim od integralnih žitarica.
Zahvaljujući odluci Evropske komisije da njegov plod odobri kao artikal za ljudsku ishranu, baobab će uskoro "preploviti" Sredozemno more da bi u Evropi postalo nerazdvojni deo svakodnevnog života.
Voće puno semenki
Pretpostavlja se da ime ove biljke potiče od arapske reči "bu hibab", što znači "voće sa više semenki".
"Naopako" drvo
Drvo baobaba, najčešće vrlo masivno, ogromnog raspona stabla, živi u proseku oko 500 godina, ali nisu retkost ni stabla stara čak 5.000 godina. ne izgleda baš mnogo lepo - neki ga, zbog bizarnog izgleda, zovu "naopako drvo" - ali ko mari za izgled stabla kad je plod tako jedinstven?
Upravo to je logika kojom su se vodile evropske kompanije kada su odlučile da počnu da koriste pulpu (središnji, mesnati deo) ploda baobaba za zaslađivanje poslastica od integralnog zrna (poput bonžite) i voćno-mlečnih napitaka, pošto je Evropska komisija letos dala "zeleno svetlo" za njegovo korisćenje kao nove namirnice na tlu Evropske unije.
(Tanjug)