mondo.rs

ONLINE PREDATOR: Sa svojih 26 zlostavljao 460 dečaka

Autor:

U Norveškoj se dvadesetšestogodišnjem muškarcu sudi da se na internetu predstavljao kao tinejdžerka, i tako dečake namamio, ucenio a potom seksualno zlostavljao, neke i silovao, u tri nordijske zemlje.

12
A- A A+
telefon,slikanje,snimanje,ruka,prstenje,noć Foto: MONDO, Stefan Stojanović Ilustracija

Norvežanin, (imenovan sam kao Henrik, fudbalski sudija), se predstavljao kao tinejdžerka na internet forumima, pod imenima Sandra i Henrijeta, i od dečaka i mladića tražio da mu (joj) pošalju svoje eksplicitne fotografije i video snimke, kažu tužioci.

Smartfoni su "đavolji pokloni" deci

Stručnjaci za veliki porast broja žrtava (na 833 prošle godine a 2004, ih je bilo 227) smatraju krivim internet i socijalne mreže, koje su pravi "supermarketi" za seksualne predatore koji samo vrebaju decu na njihovim pametnim telefonima i računarima. U Norveškoj 87 odsto dece od 9 do 11 godina starosti ima smarfon, a već do 14 godine je stopa 97 odsto.

Zatim je ih tim materijalom ucenjivao, pretio da će objaviti na Youtubu ako ne nastavljaju da mu šalju. Zahtevao je da se sa nekima sastane i uživo, i na tim sastancima neki su silovani.

Napasnik je optužen u petak da je seksualno zlostavljao više od 300 dečaka u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj, od 2011. do hapšenja. Istraga je pronašla više od 16.000 snimaka žrtava na kompjuteru optuženog, piše "Njujork tajms".

Dečaka i mladića je zapravo bilo 460, starosti od 9 do 18 godina, ali su u optužnici samo najteži slučajevi.

Dvadeset od njih je uspeo da sretne uživo, u svom domu u Fetsundu, gradu na obali oko dvadesetak kilometara istočno od Osla. Neki su silovani a nekima je dao novac za "seksualni akt".

Ovaj slučaj zlostavljanja opisuju kao neviđen u istoriji pravosuđa u Norveškoj, a suđenje počinje 22. januara. Žrtve predstavlja 11 advokata, a optužnica ima 81 stranicu.

Uhapšen zbog pedofilije: Mami tražio slike bebe

Ovo nije prvi veliki slučaj internet zlostavljanja, poznatim pod nazivom ketfišing (catfishing), jer prošle godine bio je sličan u Tisfojrdu, gde je dvadesetsedmogodišnjak imao 150 žrtava, uključujući i devojčice od 12 do 17 godina, a osuđen je na 17 godina zatvora.

MRAČNA STRANA SRBIJE: Stigli lovci na pedofile

Prema podacima Norveškog centra za studije nasilja i traumatskog stresa, 21 odsto žena i 8 odsto muškaraca u toj zemlji, koje se smatra zemljom blagostanja, kažu da su bili seksualno zlostavljani u nekom periodu do svoje 18 godine.

Predator je iza rešetaka od 2016 godine, a smeši mu se i maksimalnih 20 godina zatvora. Mada, mogao bi da završi svoj život iza rešetaka, jer ukoliko se proceni da je "opasan po društvo", moguća je i doživotna zatvorska kazna.

Povezano

Sve vesti