Tanjug

Saudijski princ: CIA baš i nije poznata po istini

Autor:

Saudijski princ Turki el Fejzal izneo je sumnju u izveštaj CIA prema kojem je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman naredio ubistvo novinara Džamala Kašogija.

2
A- A A+
kašogi saudijska arabija novinar Foto: Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

"CIA nije nužno najviši standard istinitosti ili tačnosti u proceni situacija. Primeri toga su brojni", rekao je El Fejzal novinarima u Abu Dabiju o ubistvu novinara u oktobru u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, prenela je agencija Rojters.

Princ El Fejzal, bivši šef saudijske obaveštajne službe i nekadašnji ambasador u SAD, podsetio je da je nepouzdan bio izveštaj CIA, objavljen uoči američke invazije 2003. na Irak, u kojem je bilo zaključeno da Irak poseduje hemijsko oružje.

To je bila netačna procena koja je dovela do rata sa hiljadama ubijenih ljudi, istakao je princ i dodao da ne razume zbog čega se CIA ne sudi u SAD.

Ubistvo Kašogija: CIA ima dokaz o umešanosti princa

"To je moj odgovor na njihove procene ko je kriv i ko nije i ko je i šta uradio u konzulatu u Istanbulu", zaključio je El Fejzal.

Saudijski novinar Džamal Kašogi je 2. oktobra ušao u saudijski konzulat u Istanbulu radi pribavljanja dokumenata za svoje venčanje.

Iz konzulata novinar nije izašao, a Rijad je najpre tvrdio da ne zna šta je sa Kašogijem, međutim, posle par nedelja je priznao da je on ubijen.

CIA smatra da je saudijski prestolonaslednik naložio ubistvo Kašogija.

Povezano

Sve vesti