"Slavi se prisajedinjenje da se ne priča o novcu"

Autor:

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak i predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić ocenili su danas da obeležavanje stote godišnjice priključenja Vojvodine Srbiji služi samo za to da se ne pita "gde su pare".

7
A- A A+
nenad čanak Foto: Mondo/Stefan Stojanović

"Čitava priča o prisajedinjenju služi da se ne pita gde su pare. Danas nema Zakona o finansiranju Vojvodine, u Banatu nema pijaće vode, putevi su u rupama, vozovi 'jure' 25 kilometara na sat, privredni giganti su uništeni, a gradovi i sela zapušteniji nego ikada. Vojvodinu godišnje napusti 20.000 ljudi. Za godinu dana nestane cela Senta", naveli su Čanak i Odžić u zajedničkom saopštenju.

Dodali su da nemaju problem sa 1918. godinom, već sa 2018, jer "centralizacija guši i siromaši Vojvodinu", i podsetili da su se, odmah po priključenju Vojvodine Srbiji, agresivnoj unitarističkoj politici Beograda već tada suprotstavili Vojvođani koji su se snažno zalagali za očuvanje identiteta pokrajine.

Vučić: Multikulturalnost je u srcu Srbije

"Vojvodina u sastav nove države ulazi kao jedan od njenih najbogatijih krajeva. Odmah posle Slovenije. U novoj državnoj zajednici Vojvodina je naglo siromašila. Vojvođani su plaćali 939 dinara poreza, a stanovnici Srbije 180 dinara. Sa druge strane, državne investicije su znatno više usmeravane ka Srbiji, nego prema Vojvodini. 15 puta više se investiralo u Srbiju", naveli su Čanak i Odžić.

Vučić: Nikad niko nije pokorio Srbiju, pa neće ni danas

Ocenili su da današnje vlasti potpuno zanemaruju važnost pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i period autonomije Vojvodine, u kojima je Vojvodina ostvarila snažan institucionalni i ekonomski razvoj, koji vlasti zaboravljaju.

Čanak i Odžić su poručili da će se "snažno i dosledno" boriti za ideju autonomije Vojvodine i dodali da će se "najoštrije suprotstaviti svima koji bi da je ukinu i ponize".

"Vojvodina je preživela i veće izazove, preživeće i ovaj", dodali su oni.

Povezano

Sve vesti