mondo.rs,Beta,Tanjug

Srbima na Kosovu ponestaje lekova, nema štampe...

Autor:

U Kosovskoj Mitrovici za sada ima dovoljno namirnica, ali građani kažu da se već osećaju nestašice pojedinih lekova, ne samo u državnim već i u privatnim apotekama. Četrvti dan bez štampe na srpskom.

43
A- A A+
lek, lekovi Foto: MONDO/Predrag Vujić Ilustracija

Dragana Rašić iz severnog dela Kosovske Mitrovice je rekla Tanjugu da već nema pojedinih osnovnih lekova - antibiotika i analgetika, na primer jugocilina i urbazona.

S komšijama Albancima mirno

Mitrovčani ističu i da je u severnom delu grada mirno i bez tenzija s komšijama Albancima, kojih najviše ima u delu grada poznatom kao Bošnjačka mahala.

"Već je sve otišlo. Cene su povišene u privatnim apotekama. Što se tiče naših lekova, zbog uvoza u prethodnih godinu dana, ako hoćemo da uzmemo lekove na recept, moramo da idemo u Rašku".

Kako kaže, u centralnim delovima KiM već su od ranije poskupeli lekovi.

Hadžakić Bahrija iz severne Mitrovice je rekla Tanjugu da u privatnim apotekama ima lekova koje ona traži, ali da ih nema u državnim, gde mogu da podignu na recept.

"Evo, sad poslednji dinar dajem za lekove kod privatnika. Tu gde ja kupujem nisam primetila da su povećane cene", kazala je ona.

Izvor: Tanjug

Mitrovčanka iz južnog dela grada je rekla da nema svih lekova ni kod privatnika i da se već oseća nestašica, ali da apotekari nisu podigli cene.

"Nema svih lekova koje tražim, na primer, nema insulina 1 i 2, glukofaza, nifelata, lasiksa... U državnoj apoteci nema lekova, sad sam dala 1.000 dinara za lek za ešerihiju koli", rekla Tanjugu.

Penzioner Zoran Katić kaže da je u severnom delu grada "sve pod kontrolom" i da za sada ima dovoljno hrane i da među građanima nema tenzije.

"Imamo svega, niko nas ne dira za sada, sve je dobro. Ja radim na pijaci, juče su na tezgama zajedno prodavali i pazarili Srbi i Albanci i niko nikog nije dirao. To prave tamo oni u Prištini, da bi opravdali sebe, jer su izgubili".

Sever Kosova: Robe ima, bez panike i pravljenja zaliha

Katić je rekao Tanjugu da lekova nema samo u državnim apotekama i veruje da će i one uskoro biti snabdevene.

Smatra, takođe, da i humanitarna pomoć mora da prođe.

"Pa, kom opanci, kom obojci. Evo jutros su javili na televiziji da su jos dve države povukle priznanje nezavisnosti Kosova. Ako imaju fabriku i svoju proizvodnju, mogu da stave 'Republika Kosovo', ovako ne mogu ništa. 'U tuđu ženu praviti decu, to nema nigde gospodo'. Da smo mi nešto lobirali, pa da kažemo jesmo, ali nismo. Nego su oni davali pare i sad treba da se opravdaju pred svojim narodom", kaže Katić.

ČETVRTI DAN BEZ SRPSKE ŠTAMPE NA KIM

Na Kosovu i Metohiji srpske štampe nema već četvrti dan, a kako je za Tanjug rekao Zvezdan Mihajlović iz firme "KiM Beokolp", kosovski carinici traže da na svim fakturama piše 'Republika Kosovo' zbog čega tokom vikenda taj distributer nije ni slao isporuku novina za južnu pokrajinu.

"Videćemo šta ćemo od ponedeljka", rekao je Mihajlović za Tanjug.

On je juče u izjavi za Tanjug naveo da će ta firma sačekati odluku Beograda kada je reč o taksama koje je uvela Priština na srpske proizvode.

"Ne želimo da odstupamo od odluka Vlade Srbije", rekao je Mihajlović.

Firma "KiM Beokolp", koja je distributer srpskih dnevnih i nedeljnih novina za celo KiM, plaćala od 7. novembra takse od 10 odsto koje su ranije uvele prištinske vlasti.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti