Tanjug

Dodik: Ne zovite me Bosanac!

Autor:

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je danas 100 godina prisajedinjena Vojvodine Srbiji, i u Novom Sadu rekao da on nije Bosanac.

12
A- A A+

dodik,bih,predsedništvo Foto: Beta/AP Photo/Amel Emric Predsedništvo BiH

Na svečanoj akademiji u Srpskom narodnom pozorištu, Dodik je rekao da je na Aranđelovdan pre 100 godina srpska vojska oslobodila Banjaluku, donela slobodu i da su sve opštine banjalučke regije i njih 12 uz Drinu tražile prisajedinjenje Srbiji.

A Srbi su sve oslobodili

Naveo je da da su Srbi u Prvom i Drugom svetskom ratu dali slobodu i doneli slobodu svima na ovim prostroiama i drugim narodima koji su, dodaje, na bazi tih sloboda pravli svoje republike, a kasnije u raspadu Jugosalvije svoje države "Kao da smo bili krivi što smo im donosili slobodu, ili nismo na isti način gledali na slobodu. Možda je naša sloboda bila samo naša, a njihova tek pokusaj da dođu kansije do svoje države", rekao je Dodik. Kaže i da je jugoslovenska ideja bila greška kada su se drugi ujedinili sa nama, a onda na kraju tog veka, uz satanizaciju našeg naroda izašli iz zajedničke zemlje.

"Nažalost, malo poznata činjenica, ali i nerealizovan zahtev. Mi tako i danas gledamo u Srbiju, jer je to naša zemlja, jer je snaga Srbije i njeno jedinstvo naš ponos", poručio je Dodik.

Kao političar i predsedavajući Predsendištva BiH, poručio je da treba očuvati regionalnu stabilnost, Dejtonski sporazum i uvažavati međunarodni konktekst.

"Sada ću malo kao Srbin. Žao mi je što nismo zajedno, žao mi je što te 1918. nismo i mi bili u istom ovom poduhvatu, nacionalnom i narodnom. Odupreli smo se mnogo čemu. Ja sam Srbin nisam bosanski Srbin. Ja sam Srbin pripadam srpskom narodu. Tako se osećam i verujem da nikoga ne vređa. Ne volim kad me nazovete negde Bosancem", kaže Dodik.

"Želimo da saradnja i moje Srbije i Republike Srpske i srpskog naroda bude još veća", poručio je Dodik i zahvalio predsediku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je odlučeno da se vazni datumi iz naše istorije obeležvaju zajednički.

"Danas Republika Srpska i Srbija sarađuju i ovo je najviši maksimum koji smo postigli od postanka RS", kaže Dodik.

Današnji datum je, navodi, u Vojvodini, datum ponosa.

"Isto tako i nama, ali isto tako i malo sete i tuge zašto smo mi negde vani na nekoj drugoj stani", kaže Dodik.

Naglasio je da je Srbija danas na dobrom putu, vraća se svojim vrednostima, ekonomski, bezbednosno i odbrambeno jača.

"To je naš naš ponos. Volimo Srbiju i slobodu", rekao je Dodik.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.