Kako da se rešite konstipacije

Autor:

I kafa je na listi!

Kako da se rešite konstipacije Foto: Guliver/Getty Images/Voyagerix

Konstipacija je definitvno jedan od neprijatnijih problema sa varenjem, ali srećom, postoje neke stvari koje mogu da vam pomognu i... ubrzaju stvari, da tako kažemo. Dobra stvar je što je reč o prirodnim stvarima koje odobravaju i lekari.

Sledeći put kada budete imali konstipaciju, probajte da se rešite te muke na neki od sledećih načina.

Jedite hranu koja sadrži vlakna

Hrana bogata vlaknima sadrži dosta vode. Preporučuju se sveža šargarepa, jabuke i avokado, jer su to sve bogati izvori vlakana koji će ubrzati stvari, kaže gastroenterolog dr Kristin Li.

"Kada pojedete ove namirnice, one 'vuku' više vode u debelo crevo prilikom varenja, sprečavajući konstipaciju i pomažući da lakše ispraznite creva", objašnjava ona.

Popijte kafu - najbolje toplu

Topli napici generalno, a posebno topla kafa ili čaj, i posebno ujutru, mogu da pokrenu rad creva, kaže Li.

Toplota kafe može da stimuliše rad creva, ali kafa sadrži i dosta kofeina koji takođe stimuliše rad creva. Dok kafa "radi" i hladna i topla, drugi hladni napici koji sadrže kofein nemaju isti efekat.

Vežbajte

Hodanje, džogiranje, vožnja bicikla, mogu da ubzraju metabolizam, što za posledicu ima brži rad creva.

Ono što je takođe važno da znate je da, ako iz bilo kog razloga niste vežbali neko vreme, a imate konstipaciju, to može da bude razlog. Ubacite makar kratke treninge u svoju rutinu i to bi moglo da reši ovu vašu muku.

Popijte laksativ

Ako vam ništa od prethodnih saveta ne pomaže, opcija je i da uzmete laksativ. Samo, vodite računa o dozi, da konstipacija na kraju ne bi prešla u dijareju.

Povezano

Sve vesti