Kada su simptomi prehlade ipak nešto više od toga

Autor:

Evo kako da znate da li imate prehladu ili je reč o nečemu malo ozbiljnijem.

Kada su simptomi prehlade ipak nešto više od toga Foto: Guliver/Getty Images/Dejan_Dundjerski

Čim se ne osećamo dobro, vrlo lako te simptome pripišemo prehladi. Ipak, prehlada nije uvek samo prehlada – evo kako da razlikujete simptome obične prehlade od nečega malo ozbiljnijeg.

Simptomi traju duže od četiri dana

Uobičajena prehlada obično prođe za tri, četiri dana, kaže dr Melisa Lej Beker. Počinje svrabom u grlu, zapušenim nosem, curenjem iz nosa, a onda se obično javlja i kašalj. I dok kašalj i curenje iz nosa mogu da potraju nekoliko dana dok skroz ne prođu, ostali simptomi obično nestaju za četiri dana.

"Kada je reč o prehladi, obično se osećate dobro posle nekoliko dana odmora i unošenja tečnosti", kaže doktorka.

Ako simptomi traju duže, moguće je da je reč o gripu ili mononukleozi. U svakom slučaju, trebalo bi da odete kod lekara.

Simptomi su prošli, pa se opet pojavili

Ako ste taman pomislili da ste ozdravili, a simptomi su se ubrzo opet pojavili, moguće je da je reč o nekoj "superinfekciji", kaže dr Navija Mizor.

Možda je to isprava i bila prehlada, ali kada je imuni sistem bio oslabljen, razvilo se nešto ozbiljnije – upala pluća, infekcija sinusa, infekcija grla...

U ovom slučaju, pravac kod lekara!

Imate groznicu

Povišena temperatura može da se javi i kada ste prehlađeni, ali to nije uobičajeno, a posebno da temperatura bude baš visoka. Ukoliko imate temperaturu višu od 38 stepeni, moguće je da je reč o infekciji streptokokama, kaže dr Lej Beker.

U većini slučajeva pacijenti koji imaju infekciju streptokokama imaju groznicu prvih nekoliko dana, tako da obratite pažnju na povišenu temperaturu.

"Infekcija streptokokama je definitivno stvar koju želite da razlikujete od prehlade. Ako se ne treitran, može da dovede do reumatične groznice koja vodi do ozbiljnih srčanih problema".

Imate blago povišenu temperaturu danima

Čak i ako nije reč o naročito visokoj temperaturi, blago povišena temperatura koja traje danima može da bude signal da se telo bori protiv nečeg jačeg od prehlade.

Uporna temperatura može da bude znak da imate grip ili mononukleozu, zato idite kod lekara ako imate ovaj simptom.

Imate stomačne probleme

Mučnina, povraćanje i dijareja obično ne idu ruku pod ruku sa prehladom, tako da ovi simptomi mogu biti znak nečeg malo ozbiljnijeg, poput gripa. Važno je da odete kod lekara jer, ako su ovi simptomi uporni, možete da dehidrirate.

Imate jaku glavobolju

Lekari glavobolje ne shvataju olako, posebno ako ih prate groznica ili ukočenost vrata, jer to može da bude znak meningitisa.

Sa druge strane, glavobolje poput pritiska u glavi ili bol oko očiju i nosa mogu da budu znak sinusne infekcije. Ovakvi tipovi glavobolje se pogoršavaju kada se nagnete napred, zato što osećate pritisak na zapušenim sinusima.

Bol u grudima ili poteškoće u disanju

Iako je kašalj uobičajen simptom prehlade, ne bi trebalo ba bude toliko ozbiljan da uzrokuje poteškoće u disanju ili bol u grudima. Ove simptome nikako ne treba da ignorišete jer mogu da ukažu na bronhitis ili upalu pluća, dok bol ili pritisak u grudima, i iznenadan gubitak daha mogu da budu znak krvnog ugruška u plućima.

Simptomi se javljaju samo na jednom mestu

Još jedan znak upozorenja da simptomi nisu samo prehlada je ako su lokalizovani, u smislu da ih osećate na jednom mestu.

Prehlada obično pogađa ceo gornji deo respiratornog sistema, karakteristično za druge bolesti je da se intenzivni simptomi javljaju na jednom mestu. Na primer, dr Lej Beker ističe da infekcija streptokokama dovodi do užasnog bola u grlu, toliko da je teško da progutate pljuvačku, ali obično ne uzrokuje bol ni u jednom drugom delu tela.

Infekcija sinusa može da izazove glavobolju, pa čak i da učini da vas bole zubi, a infekcija uha obično dovodi do bola i zapušenosti jednog uha, dok zbog mononukleoze otiču krajnici.

Boli vas telo

Ni prehlad anije baš uživanje, ali ne bi trebalo da uzrokuje bolove u celom telu. Sa druge strane, grip može da uzrokuje bol u mišićima i telu, a mogu ga pratiti i umor i osećaj hladnoće.

"Kada imate grip, osećate se kao vas je pregazio voz", kaže dr Misore. Teško vam je i da ustanete iz kreveta, a mišići vas užasno bole.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti