Tanjug

Robot sleteo na Mars, kreće istraživanje unutrašnjosti

Autor:

NASA-ina bespilotna letelica Insajt (InSight) bezbedno je sletela na Mars kako bi započela svoju dvogodišnju misiju kao prvi ljudski objekt dizajniran da istraži duboku unutrašnjost te planete.

17
A- A A+

Planeta Mars Foto: NASA.

Inženjeri u laboratoriju JPL u blizini Los Anđelesa objavili su da uspešno sletanje potvrđuju signali poslati Zemlji sa jednog od dva minijaturna satelita koji su lansirani u, prenosi Rojters.

Letelica je sletela na Mars nakon pola godine putovanja, dugog 548 miliona kilometara, a nakon lansiranja u maju iz Kalifornije.

Kako se navodi, letelica nosi instrumente koji detektuju temperature planete i seizmičke pojave koje se zasad nisu merile nigde osim na Zemlji.

Izvor: youtube/astrum

Na Marsu će Insajt provesti 24 meseca i beležiće seizmičke i temperaturne podatke kako bi rasvetlila misterije o postanku te planete, što bi moglo da razjasni i poreklo Zemlje i drugih čvrstih planeta u unutarašnjem krugu Sunčevog sistema.

Naučnici očekuju da će na Marsu videti oko 100 potresa, koji će doprineti prikupljanjumpodataka o dubini, gustini i sastavu jezgra i površine planete.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti