mondo.rs,Tanjug

Odgovor Prištini - gradonačelnici podneli ostavke!

Autor:

Nakon vanrednih sednica skupština opština sa srpskom većinom na severu Kosova, čelnici Kosovske Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka i Zvečana podneli su ostavke.

79
A- A A+
kosovo kosovska mitrovica kfor Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom sa severa Kosova i Metohije podneli su danas ostavke zbog, kako su naveli, kršenja ljudskih i ekonomskih prava Srba nakon odluke o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Priština suzdržana

Premijer tzv. Kosova, Ramuš Haradinaj, nije danas želeo da komentariše ostavke gradonačlenika opština na severu Kosova, dok je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji takvu odluku nazvao ishitrenom i pozvao građane na uzdržanost, prenosi RTK. Haradinaj je novinarima rekao da će se o situaciji na severu izjasniti sutra, dok danas ima druge obaveze.

"Organi albanske prištinske administracije na severu Kosova i Metohije od danas ne postoje. Dalje funkcionisanje lokalne samouprave po prištinsko albanskom sistemu na severu Kosova i Merohije obustavlja se. Organi vlasti i opštinske službe neće funkcionisati i lokalne skupštine neće se sastajati.

Ova odluka je konačna i ostaće na snazi sve do potpunog povlačrnja svih diskriminatorskih mera Prištine", navodi se u Deklaraciji koju je novinarima u Severnoj Mitrovici pročitao predsednik Skupštine opštine Dejan Ugrešić.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić kaže da je ostavku podneo zbog diskriminatorske oduke Pristine koja je usmerena protiv srpskog naroda, zbog takse od 100 odsto posle koje deca na Kosovu neće imati hranu i uslove za normalan život, zbog upada ROSU i pokušaja ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Izvor: tanjug

Prema nezvaničnim informacijama, ta odluka će ostati na snazi sve do potpunog povlačenja svih diskriminatorskih mera Prištine.

Sud u Mitrovici ne radi

Sud u Kosovskoj Mitrovici, sa sudskim jedinicama u Zubinom Potoku i Leposaviću i sve sudije i radnici tih sudova prestali su da rade danas u 9 sati, saznaje Tanjug. Oni su se na taj način solidarisali sa građanima i protestima koje građani organizuju zbog mera Priština i kršenja ljudskih prava Srba na KiM.

Prethodno je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao:

"Srpski predstavnici su me obavestili da od danas opštinske uprave po prištinsko-albanskom sistemu na severu više neće funkcionisati. Gradonačelnici četiri opštine će podneti ostavke i napustiti prištinski sistem. Ni skupštine opština, ni bilo koji drugi organi, neće funkcionisati sve do povlačenja diskriminatorskih mera i prestanka kršenja ljudskih prava", rekao je Đurić za televiziju Hepi.

On je dodao i da su jutros prestali da rade i Srbi u sudu u Kosovskoj Mitrovici.

"Priština je zgazila briselski sporazum, obrisala je patos njime, pokazala da je ne zanima ni ZSO, ni poštovanje ljudskih prava Srba, slobodna trgovina. Srbi su sada rešili da i oni podvuku crtu, da kažu dosta, bre, mi imamo naše insitucije i sistem uz našu državu Srbiju i sami ćemo da se izborimo", rekao je Djurić.

On je dodao da u ovom trenutku zasedaju predstavnici sve četiri opštine na KiM.

"Sve ono što je Priština gradila za sebe ili predstavljala svojoj javnosti da gradi za sebe, a što su institucije kojima su upravljali Srbi u prištinskom sistemu, od danas prestaju da rade", rekao je Đurić.

Dodao je da postoje najave i da će drugi organi u kojima učestvuju Srbi na KiM prestati sa radom.

"Oni koji misle da mogu da nateraju Srbe da prihvate da žive u velikoj Albaniji, da oni u Peći prave veliku Albaniju, a da Srbi ostaju u toj strukturu, toga više nema", rekao je Đurić i dodao da će sve biti obavljeno na miran, demokratski i civilizovan način, ali sa jasno izrečenim političkim stavom.

On je ponovio da je potrebno da međunarodna zajednica reaguje.

"Prisustvovao sam oštrom razgovoru koji je Vučić imao sa visokim predstavnicima EU, kada je jasno rekao da su oni ćutali pre 15 dana, kad im je rekao da moraju nešto da preduzmu i vrate Albance sa ivice. Sada kada ćutite na taksu od 100 odsto, nemojte da razmišljate preterano o tome gde će ovo da se završi jer se neće završiti nigde dobro", rekao je Đurić.

On je rekao i da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić prošao poligrafsko testiranje i da od juče srpska policija može da tvrdi da on nije ubio Olivera Ivanovića.Milan Radoičić u Srbiji, dao iskaz MUP-u

Prištinske vlasti su u sredu uvele carinu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, i ta mera stupila je na snagu odmah po donošenju. Nakon toga porasle su tenzije, jer su u petak pripadnici ROSU upali na sever Kosova.

Priština: Srbi optuženi za ubistvo, pritvor 30 dana

Tagovi:

Povezano

Sve vesti