• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je pao Sergej W, napadač na fudbalere Borusije

Izvor mondo.rs

Nemački državljanin ruskog porekla osuđen je na 14 godina robije zbog 28 odvojenih pokušaja ubistva. Evo kako je tekla istraga i šta je dokazano u njoj.

Nemački državljanin ruskog porekla, 28-godišnji Sergej W, osuđen je danas na 14 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za prošlogodišnji napad na autobus sa fudbalerima Borusije Dortmund.

Građanin, čiji je identitet delimično sakriven shodno pravilima o zaštiti privatnosti koja važe u Nemačkoj, osuđen je za 28 pokušaja ubistva - odnosno, za pokušaj ubistva svake od osoba koja se 11. aprila 2017. nalazila u busu koji je trebalo da preveze ekipu Borusije od klupskog hotela do stadiona "Vestfalen" na meč Lige šampiona sa Monakom.

Revanš četvrtfinala otkazan je i odigran naknadno, a španski fudbaler Mark Bartra nije bio u stanju da nastupi zbog povreda koje su mu nanele tri eksplozivne naprave sakrivene pored puta kojim ovaj tim uobičajeno odlazi iz karantina na stadion.



Iako je u jeku terorističkih napada širom Evrope prvobitna pretpostavka bila da su se igrači Dortmunda našli na udaru islamskih ekstremista, istraga je brzo izdvojila Sergeja W kao glavnog osumnjičenog za napad, a kasnije je tužilaštvo je dokazalo i motiv - napadač je prethodno pozajmio novac kako bi se kladio na pad vrednosti akcija Borusije Dortmund na berzi.

Napad je planirao i izveo tako da sve zaliči na klasičan teroristički čin, u čemu očigledno nije uspeo.

Rasekotine na licu i ruci koje je zadobio Bartra, na sreću, bile su najteža povreda koju su zadobili članovi Borusije Dortmund tom prilikom. Postoji i konkretan razlog zbog kog ovaj napad nije imao tragične posledice.



Tokom istrage, nemačke vlasti uhapsile su i privremeno držale u pritvoru dvojicu iračkih imigranata iz Vupertala, povezujući ih sa islamskim ekstremistima, ali su oni kasnije oslobođeni optužbi za napad na autobus Be-Fau-Bea.

Već 21. aprila ime izvesnog Sergeja W izdvojeno je na vrhu liste optuženih.

On je u vreme napada odseo upravo o hotelu u kom su boravili i igrači Borusije, a tražio je i sobu sa pogledom na parking odakle je autobus morao da krene put "Vestfalena".

Na dan napada, i to iz hotelske sobe, Sergej je od banaka pozajmio 78.000 evra i tako praktično rešio ovaj potencijalno komplikovan slučaj za istražne organe.

Da je napad izveden daljinskim aktiviranjem ručno napravljenih bombi imao tragičan ishod i zaista ugrozio nastavak sezone za fudbalere Borusije, pretpostavka je da bi napadač ostvario profit od oko četiri miliona evra, međutim sve je završeno samo delimičnim padom vrednosti Dortmundovih akcija za 5 odsto - i to kratkoročno, jer su se one do kraja nedelje u potpunosti "oporavile" na berzi.

Pisma postavljena nedaleko od mesta na kojima su eksplodirale bombe, a koja su povezivala ovaj napad sa migrantima koje je ISIS poslao u Nemačku, nisu bila verodostojna koliko veoma indikativna pozajmica i online opklada poslata sa IP adrese hotela u kom se nalazila i ekipa Borusije.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cleo

koji izopacen um

😐

Možda je i bipolarni šizofreničar s obzirom da ne deluje potreseno oko toga.

Djordje

@😐 najezim se kad gledam i film

special image