Oko nas se nalazi mnoštvo bakterija i virusa, ali imamo unutrašnji mehanizam odbrane – imunitet. Kada specijalne ćelije nalaze se u našem telu i kada nas od potencijalno opasne bakterije i virusi napadnu, šalju signal drugim delovima tela da spreče širenje bolesti. Dakle, imuni sistem je praktično mreža koja nas štiti od bolesti, i zato je važno da bude što jači.

Evo na koje prirodne načine možete da ojačate imunitet.

Luk i med

Med je bogat vitaminima, mineralima, antioksidantima i enzimima. Takođe deluje i kao antioksidant koji se bori protiv slobodnih radikala.

Luk sadrži komponente koje dobro deluju na sposobnost belih krvnih zrnaca da se izbore sa nekim virusima. Važno je da čen belog smrvite umesto da ga seckate, jer se upravo na ovaj način aktivira glavna supstanca – alin.

Na šolju meda potrebno vam je osam do deset čenova belog luka.

Luk stavite u posudu i ispunite je medom. Ostavite da stoji na sobnoj temperaturi tri do pet dana, a posle toga mešavinu držite u frižideru. Jednom dnevno uzimajte kašičicu meda sa lukom.

Čaj od đumbira i kurkume

Kurkuminoidi, aktivna supstanca kurkume, ima mnogo dobrih efekata na zdravlje – antiviralna svojstva i jačanje imuniteta su samo deo toga.

Đumbir ima snažna antibakterijska i antiviralna svojstva, što je takođe dobro za imunitet.

Potrebno vam je: tri šolje vrele vode, centimetar korena kurkume (oljušten), centimetar đumbira (oljušten).

U ključalu vodu dodajte đumbir i kurkumu. Ostavite da deluje pet do deset minuta, a za bolji ukus dodajte i kašičicu meda.

Limunada

Limun je veoma bogat vitaminom C, zbog čega je odličan za jačanje imuniteta.

Iscedite polovinu limuna, sipajte u šolju i nalijte toplom vodom.

S obzirom na to da se vitamin C vremenom gubi, najbolje je da pijete sveže spremljenu limunadu.

Đumbir, limun i mlevena paprika

Kao što smo već rekli, đumbir je efikasan jer ima antibakterijska i antiviralna svojstva, dok je limun bogat vitaminom C.

I mlevena paprika sadrži ovaj vitamina, ali i beta-karoten i antioksidante, što pomaže telu da se izbori sa bakterijama. Mlevena paprika podiže i telesnu temperaturu i aktivira imuni sistem.

Potrebno vam je: dva centimetra đumbira (oljušten), isceđen sok iz polovine limuna, četvrtina kašičice mlevene paprike.

Pomešajte sve sastojke i prelijte toplom vodom. Možete da dodate i kašičicu meda.

Zeleni smuti

Ovakav napitak je pun vitamina i sjajan je za jačanje imunog sistema, a i veoma je ukusan!

Spanać s razlogom nazivaju superhranom – sadrži dosta vitamina i minerala, između ostalog i vitamin C, ali i beta-karoten i antioksidante.

Pomorandže su pune vitamina C koji je pomaže u jačanju imuniteta i drži podalje grip i prehladu.

Celer je takođe bogat ovim vitaminom i antioksidantima, a đumbir je poznat po antibakterijskim i antiviralnim dejstvima.

Potrevno vam je: dve šolje spanaća, dve pomorandže, dva struka celera, dva centimetra đumbira.

Stavite sve sastojke u sokovnik i popijte napitak.