• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKE SU PLATE U EPS-u: "Napad" na Fiskalni savet

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug Izvor Fonet

JP Elektroprivreda Srbije negiralo je danas navode Fiskalnog saveta da nije umanjilo zarade zaposlenih krajem 2014. godine. Fiskalni savet kritikuje mogućnost da prosečne plate u državnoj firmi budu 90.000 dinara.

  Plate u EPS - EPS demantuje Fiskalni saveta Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da bi, ako bi se planirano fazno ukidanje smanjenja zarada u javnim preduzećima (uvedeno krajem 2014) za pet odsto odnosilo i na Elektroprivredu Srbije (EPS), prosečne plate u tom preduzeću u 2019. godini iznosile oko 90.000 dinara.

U prezentaciji Fiskalnog saveta, koja je danas na konferenciji podeljena novinarima, navodi se da su prosečne zarade u EPS u 2014. godini iznosile 79.657 dinara, u 2015. godini 79.979 dinara (a trebalo je da budu smanjenje), prošle godine 81.789 dinara, a ove godine 84.205 dinara.

Fiskalni savet ocenio je da povećanje zarada u EPS na oko 90.000 dinara ne bi bilo opravdano, već da bi taj novac trebalo usmeriti u investicije.

Fiskalni savet: Komšije će opet rasti duplo brže od nas

Kao poređenje, Petrović je naveo da prosečna plata u zdravstvu u Srbiji iznosi oko 60.000 dinara.

Petrović je rekao i da 2014. godine, kada su uvedene mere štednje i kada su u javnim preduzećima umanjene zarade, EPS to nije učinio, već je nastavio da ih povećava.

Samo ova poslednja stavka analize Fiskalnog saveta zabolela je upravu EPS, koja je brže bolje damantovala ne navedene plate (njima se nije mnogo bavila) već obavezu smanjenja plata od 2014. godine.

U tom javnom preduzeću kažu da su plate smanjili prema uredbi Vlade i da u suprotnom, EPS ne bi ni mogao da isplati plate, zbog mesečne kontrole Ministarstva finansija.

Navode i da Fiskalni savet pogrešno zaključuje da EPS nije poštovao zakonske odredbe o smanjenju zarada.

"Fiskalni savet je sada, kao i ranije, izneo paušalne ocene o zaradama u EPS-u jer očigledno ne raspolaže tačnim informacijama. EPS dosledno primenjuje reformske mere i program fiskalne konsolidacije koji je usaglašen sa Vladom Srbije i međunarodnim finansijskim institucijama i to potvrđuju odlični rezultati poslovanja", piše u saopštenju EPS-a.

EPS u plusu, trebaće mu radnici?

Navodi se da je upravo zbog dobrih rezultata EPS-a poskupljenje električne energije u Srbiji bilo upola manje nego što je MMF zahtevao, te ističe da EPS poštuje mere štednje Vlade Srbije i sve radi u skladu sa Generalnim programom poslovanja, koji je Vlada Srbije i odobrila.

Objašnjavaju da se zarade u Elektroprivredi Srbije isplaćuju u visini sredstava planiranih u Godišnjem programu poslovanja na koji je saglasnost dala Vlada Srbije.

Visina sredstava za zarade planirana je, kažu u EPS-u, u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i smernicama Ministarstva privrede za izradu godišnjih programa poslovanja.

"Štaviše, Zakon o javnim preduzećima i Uredba o načinu i kontroli obračuna i isplate zarada u javnim preduzećima, Ministarstvo privrede, Ministarstvo finansija i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kontrolišu EPS i prate isplate zarada svakog meseca", navodi EPS.

To javno preduzeće saopštava da je u 2015. godini bio u obavezi da isplati ukupno 3,3 milijarde dinara na osnovu Posebnog kolektivnog ugovora, koji su potpisali sindikat i Ministarstvo rudarstva i energetike.

Dodatnih 1,4 milijarde dinara su, kažu u EPS-u, troškovi prijema u "TE-KO Kostolac" dela radnika angažovanih van radnog odnosa i preuzimanja u RB "Kolubara" zaposlenih iz preduzeća „Kolubara Usluge", neophodnih za stabilno odvijanje proizvodnje, što je odobrila Vlada Srbije.

"To su stvarni troškovi na osnovu kojih Fiskalni savet pogrešno zaključuje da EPS nije poštovao zakonske odredbe o smanjenju zarada. Na taj način Fiskalni savet stavlja u nezavidan položaj i uskraćuje pravo, koje imaju svi zaposleni u javnim institucijama, za skoro 30.000 zaposlenih u EPS-u, koji u svim uslovima obezbeđuju stabilno snabdevanje električnom energijom za građane i privredu Srbije", poručuju u EPS-u.

Komentari 109

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Radnik EPS-a

Plate u proizvodnom sektoru EPS,tj.elektrane i površinski kopovi,nisu tolike koliko se predstavlja u javnosti.Prava prosečna plata je oko 70000.To se odnosi na radnike koji imaju ugovore na neodređeno vreme.Ostali radnici koji rade na PP ugovorima i preko drugih firmi,imaju u proseku 40000.

Ružica

Lere plate imaju a nama lupaju velike kamate na dug bar da sam spremačica kod njih nebi me glava bolela

Lemy

Da radim za 90000 i izdržavam nas četvoro to je 22000 po glavi.A svaki din zaradim pošteno. A pravopis koga je briga za pravopis gledaj sebe.

special image