MONDO/Agencije,Tanjug

Porošenko: NATO, šaljite brodove!

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pozvao je članice NATO saveza da pošalju brodove u Azovsko more, nakon što je Rusija zaplenila tri ukrajinska plovila nedaleko od Krima.

28
A- A A+
Foto: Tanjug/Mykola Lazarenko, Presidential Preš Service via AP

Porošenko je u intervjuu nemačkom "Bildu" rekao da je Nemačka jedan od najbližih saveznika Ukrajine i da se u Kijevu nadaju da su "NATO države spremne da pošalju mornaričke brodove u Azovsko more da bi podržale Ukrajinu i pružile sigurnost".

NATO je partner Ukrajine, ali ova zemlja nije njegova članica.

Alijansa je ranije pozvala Rusiju da oslobodi brodove i njihove posade i napomenula da "stoji uz Ukrajinu", prenela je agencija DPA.

NAPETO: Ruski minolovac ide ka Azovskom moru

Porošenko je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da sebe vidi kao "ruskog cara", a Ukrajinu kao rusku koloniju."Jedini jezik koji on razume je solidarnost zapadnog sveta", rekao je Porošenko i pozvao na uvođenje novih sankcija protiv Moskve.

On je dodao da postoje dokazi koji sugerišu da Rusija planira novu kopnenu ofanzivu protiv Ukrajine i da je Kijev pokazao svojim partnerima satelitske snimke koji to potvrđuju.

Moskva je ranije saopštila da su ukrajinski brodovi narušili državnu granicu Rusije i ignorisali upozorenja da prekinu opasne manevre pee nego što su zaplenjeni.

Putin je opisao događaj na ulazu u Kerčki moreuz kao manju epizodu na granici koju je orkestrovao Porošenko zbog slabog rejtinga uoči izbora u Ukrajini sledeće godine.

Nova kriza između Rusije i Ukrajine nastala je u nedelju kada su tri broda ukrajinske ratne mornarice pokušala su da upadnu u ruske vode, zbog čega su ruski brodovi otvorili vatru na njih.

Ubrzo je Kijev teškom artiljerijom započeo masovni napad na civilno stanovništvo Donbasa, pretežno ruske nacionalnosti, a Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine uveo je ratno stanje.

Ruska strana nazvala je incident u Kerčkom moreuzu provokacijom, a EU i NATO su pozvali na deeskalaciju situacije.

Povezano

Sve vesti