mondo.rs

ČUVAJTE SE: Stiže nam mutirani virus gripa

Autor:

U Srbiju sredinom decembra stiže mutirani oblik virusa gripa protiv kojeg nema vakcine, upozoravaju lekari.

ČUVAJTE SE: Stiže nam mutirani virus gripa Foto: Guliver/Getty Images/vladans

U Srbiju sredinom decembra stiže mutirani oblik virusa gripa protiv kojeg nema vakcine, upozoravaju lekari. Radi se o mešavini svinjskog (AH1N1) i sezonskog (tipa B) soja virusa, koji će se spojiti u potpuno novi, daleko opasniji oblik, piše "Kurir".

Stručnjaci upozoravaju i da nas masovna epidemija gripa u Srbiji očekuje sredinom januara, kada se ljudi vrate na posao posle novogodišnjih i božićnih praznika. Na udaru će se najpre naći stariji od 65 godina, trudnice i hronični bolesnici, a zatim i deca.

Infektolog dr Žarko Ranković kaže da nam sredinom decembra najpre stiže verzija gripa AH1N1, koji će vrlo brzo mutirati jer će se spojiti sa tipom B virusa. 

"Svake godine je ista epidemiološka situacija kada su respiratorne zaraze u pitanju. Nagle promene vremena, slave i porodična okupljanja vode sve većem broju obolelih već u drugoj polovini decembra. Zato je sasvim normalno očekivati da se najpre pojavi blaži oblik gripa AH1N1. Međutim, on će vrlo brzo promeniti svoju strukturu, mutirati i postati daleko opasniji, sa mnogo težom kliničkom slikom", kaže Ranković.

On savetuje građanima da se za svaki slučaj vakcinišu, iako protiv mutiranog oblika imunizacija ne pomaže.

"Bilo da deluje mutirani ili sezonski virus, potrebna je imunizacija. Naročito kod starijih od 65 godina, hroničnih bolesnika i trudnica. Vakcina služi da održi stanje organizma i da spreči da dođe do teških stanja koja mogu biti kobna za pacijente, poput potpunog kolapsa organizma, otežanog disanja, kome, pa čak i smrti. Jedini problem je što virusi izmenjenih genetskih sastava predstavljaju spoj nekoliko tipova gripa i što nijedan vid imunizacije ne može da ih iskoreni. Ipak, bar za 40 odsto može da ublaži jačinu bolesti", objašnjava sagovornik.

Sa Rankovićem je saglasna i specijalista opšte prakse dr Brana Grujić. Prema njenim rečima, vrhunac delovanja gripa očekuje u januaru, kada bi broj obolelih mogao drastično da se poveća.

"Upala grla, curenje iz nosa, kašalj, slabost, povišena temperatura i bolovi u mišićima glavni su simptomi svakog sezonskog gripa, čak i mutiranog, i on se uglavnom leči vitaminima i preparatima za prehladu. Ali ukoliko bolest traje duže od sedam dana, a pacijenti ne primete boljitak u oporavku, obavezno se treba javiti lekaru, jer su njihovi saveti veoma važni u danima kada imamo delovanje dva tipa virusa. Svakako, epicentar delovanja zaraze za sada se očekuje u januaru posle praznika i školskog raspusta, kada je i delovanje virusa najjače", ističe dr Grujić i savetuje građanima da jedu dosta voća i povrća, uzimaju tečnosti, preparate protiv prehlade, odmaraju se i izbegavaju skupove u zatvorenim prostorijama.

Povezano

Sve vesti