Tanjug

Njujork tajms: Novi Niš će biti urbani centar Srbije

Autor:

Projekat "Novi Niš", u okviru koga bi do 2024. godine na oko 14 hektara trebalo da niknu tehnički fakultet, bolnica i regionalni umetnički centar, tema je o kojoj piše i američki dnevnik "Njujork tajms".

10
A- A A+
niš, niška tvrđava, tvrđava niš, srbija Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

U današnjem štampanom izdanju novine navode da se projekat gradi na površini bivše vojne baze "Bubanjski heroji", koja potiče još iz vremena Otomanskog carstva.

Uz naučno-kulturni sadržaj kompanija će graditi i 24.000 kvadratnih metara stambenog prostora, koji će pripasti Vojsci Srbije.

Direktor kompanije Clean Earth Capital, Filip Bej, rekao je da je baza "Bubanski heroji" prva vojna baza koja je u Srbiji prodata na javnoj aukciji.

Zemun: Umesto kasarne objekti za 100 miliona €

"Njujork tajms" navodi da je kompanija u projekat do sada uložila oko 8,5 miliona evra, a da iduće godine planira ulaganje od još 10 miliona evra.

Međutim, kako podseća, kompanija će morati da nađe još sredstava, jer se očekuje da će za projekat biti potrebno od 140 do 180 miliona evra.

Bej, kako navodi "Njujork tajms", nije jedini preduzetnik koji vidi prednosti Niša, te je samo jedan od mnogih investitora koji su u grad uložili oko 220 miliona evra u prethodnih šest godina.

On takođe veruje da bi Niš mogao da bude novi "urbani centar" Srbije, zbog svoje strateške lokacije.

Nada se, kako kaže, da bi "Novi Niš" mogao da pokrene i druge razvojne projekte na području.

Projekat je i dalje u ranim fazama razvoja i rušenje 28 od 32 vojne zgrade na površini baze trajalo je nekoliko meseci.

Povezano

Sve vesti