MONDO/Agencije

Gde će se održati ZOI 2026?

Međunarodni olimpijski komitet biraće između dve zemlje koje su ostale u trci za organizatora Zimskih olimpijskih igara 2006. godine

Gde će se održati ZOI 2026? Foto: Guliver/Getty images/Sean M. Haffey

U trci za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2026. godine donedavno bilo je čak sedam kandidata, ali su ostala samo dva.

Kandidati su Švedska, odnosno Stokholm, i Italija, odnosno Milano i Kortina D'Ampeco, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet.

"Uzdržaću se od komentara pošto pretpostavljam da su predstavnici obe kandidature prisutni. Oni će zabeležiti svaku moju reč, otići kući i predstaviti je na jedan ili drugi način", rekao je predsednik MOK Tomas Bah na konvenciji pred 1.400 delegata.

MOK je imao problema pošto su brojni gradovi zbog finansijskih poteškoća, ali i referenduma građana odustali od kandidature. To su Saporo u Japanu, Kalgari (Kanada), Erzurim (Turska), Grac (Austrija) i Sion (Švajcarska).

"Ovo su dve dobre kandidature, ali mislimo da je vreme za Švedsku", rekao je izvršni direktor Olimpijskog komiteta Švedske Peter Reinebo.

Švedska je bila domaćin Olimpijskih igara 1912. godine, ali nikada nije organizovala Zimske igre.

U Italiji su ZOI održane 1956. godine u Kortini D'Ampeco, a 2006. godine u Torinu, dok su Letnje igre održane u Rimu 1960.

U obe kandidature navedeno je da je gotovo sve spremno za takmičenja, pošto ne mora mnogo da se gradi.

MOK je naveo da bi Švedska morala da izgradi tri nova borilišta, a Italija jedno. Takođe, u obe kandidature navodi se da bi budžet za organizaciju bio 1,5 milijardi dolara i da vlade njihovih zemalja neće morati da ulože velika sredstva.

Domaćin ZOI 2026 biće izabran u junu u Lozani.

Povezano

Sve vesti