Lana Stošić,mondo.rs

NEMA ĆUTANJA: Ako primetite nasilje ODMAH reagujte!

Ukoliko primetite da se neko nasilno ponaša prema ženi ili devojčici, da viče na nju, ponižava je, udara ili zlostavlja na bilo koji drugi način, odmah reagujte!

43
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija

Da li znate da čak 85 odsto građana Srbije smatra da je rodno zasnovano nasilje uobičajena pojava? Da li znate da je ove godine u Srbiji ubijeno 26 žena?
Da li znate da svaki četvrti mladić i svaka deseta devojka smatra da šamar nije nasilje?

Da li znate da je i psihičko nasilje - NASILJE?

Statistika ukazuje da čak jedna od tri žene doživi psihičko zlostavljanje od partnera, a da toga nisu ni svesne, da najmanje 200 miliona devojčica u nekom trenutku života bude izloženo seksualnom nasilju, i da skoro 55 odsto žena u Evropskoj uniji oseti bilo koji oblik zlostavljanja do 15. godine.

I ove godine Srbija se priključila globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama "16 dana aktivizma" i tim povodom u Narodnom muzeju Srbije danas je organizovan događaj u virtuelnoj realnosti "Nazovi nasilje pravim imenom" tokom koga je prikazan kratak film psihološkog nasilja nad ženama koje često u društvu nije prepoznato.

Reč je o jednom mladom paru koji živi na Dorćolu u Beogradu. Gledalac se nalazi u njihovom stanu i prisustvuju sceni psihičkog nasilja.

Mladić psihički počinje da napada devojku pitanjima - ko ti šalje poruke, s kim se to dopisuješ...

U sledećem trenutku devojka sedi na krevetu i plače dok su oko nje razbacane stvari. Ustaje, podiže jabuke, tanjire i ostalo što je pobacano po stanu.

Kada je pokupila razbacane stvari počela je da preispituje sebe da li je ona možda pogrešila, da li je on bio previše umoran, da li je ona kriva... Nasilno ponašanje svog partnera objašnjava sebi kao prihvatljivo. Devojka koja plače i koja je žrtva nasilja u jednom trenutku uzima telefon i opet razgovara s dečkom koji je izvršio nasilje nad njom, u njihovom stanu, u njihovom toplom domu.

Kaže mu: "Ljubavi, izvini".

Već u sledećoj sceni ide opet da se nađe s njim. Šta bi mogla da bude sledeća scena?

NEMA ĆUTANJA!

Da li je reč o psihičkom, ekonomskom, fizičkom ili virtuelnom nasilju, žrtva i okolina ne smeju da ćute. Žrtva ponekad nema snage, ne zna kako da se izbori, i zato u borbu protiv nasilja mora da bude uključeno celo društvo.

Sećanje na ubijene žene: Crna slika Srbije

Ukoliko čujete i vidite nešto slično, ukoliko neko iz vaše okoline (komšije, rođaci, drugovi, poznanici) trpe bilo kakav oblik nasilja, a to ste čuli ili videli, ili vam se ta osoba požalila da je zlostavljana, reagujte. Ohrabrite tu osobu da prijavi nasilje, pozovite nadležne službe, odreagujte, nemojte da ćutite.

"Ničija patnja i vrisak ne smeju da se završe ćutanjem", istakla je u Narodnom muzeju ministarka i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana  Mihajlović i poručila da borba protiv nasilja mora da traje svaki dan.

"To je poruka danas i to je poruka svaki dan. Država je stvorila uslove da se bori s nasiljem, ali to nije dovoljno. Znamo da nije samo fizičko nasilje nasilje, već imamo i psihičko nasilje i to stvara situaciju da žene i devojčice budu povučene u sebe", kazala je ministarka.

Mihajlović je pozvala sve građane da reaguju na nasilje.

"Pozivam sve da se 365 dana borimo protiv nasilja jer je to jedini način da imamo zdravo društvo. Ako se nasilje dešava pored nas treba da reagujemo. Upućujem poziv svima da u svakom trenutku reagujemo protiv nasilja zato što tako stvaramo jedno zdravo društvo", kazala je i istakla da je neophodno ohrabriti žene i devojčice da prijave nasilje.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar istakla je da su životi miliona žena i devojčica ugroženi ili PREKINUTI usled nasilja.

"Nasilje se uglavnom odvija kući, u domu koji bi trebalo da bude utočište, a tu smo najugroženiji", rekla je Štamcar.

Sremska Mitrovica: Nogarom stola tukao ženu i dete!

Ona je istakla da su jednakost muškaraca i žena osnovna vrednost Evropske unije, kao i da je neophodno da se nasilje nazove pravim imenom.

VR instalacija, na kojoj je prikazano psihičko nasilje koje u društvu često nije prepoznato, a čiji je cilj da devojke i žene prepoznaju najsuptilnije oblike rodno-zasnovanog nasilja biće izložena za sve građane u Narodnom muzeju do 10. decembra, kao i u Ikea izlogu u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, Kombank dvorani i StartIT centru.

Pogledajte:

Izvor: MONDO/Lana Stošić

"16 dana aktivizma" je globalna kampanja koja se tradicionalno svake godine obeležava od 25. novembra do 10. decembra, širom sveta, u cilju prevencije i eliminacije psihičkog, fizičkog i seksualnog.

NEMA ĆUTANJA! Na nasilje MORA da se reaguje.

Povezano

Sve vesti