mondo.rs

Orić oslobođen, pristalice viču "Alahu ekber"!

Autor:

Apelaciono veće Suda BiH izreklo je danas oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, koji su se u ponovljenom postupku teretili za zločin nad Srbima na području Srebrenice i Bratunca. Sudija Vukoje zgrožen.

Orić oslobođen, pristalice viču "Alahu ekber"! Foto: Guliver/Getty Images/Pool Arhivska fotografija

Orić i Muhić bili su optuženi da su u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Ponovni postupak trajao je od 3. septembra do 9. novembra ove godine.

Na suđenju je ponovo saslušan zaštićeni svedok O-1 koji je promenio svoj iskaz u odnosu na izjavu datu 2014. godine.

Ovo su rekli svedoci: "Orić vadio oči sudiji Iliću!"

Advokati su bazirali svoju odbranu upravo na ovom delu kazavši kako je zaštićeni svedok menjao iskaze u bitnim delovima svaki put kada je saslušan.

Izricanju presude nisu prisustvovali član sudskog veća Dragomir Vukoje i postupajući tužilac Miroslav Janjić, a sudnicu su napustili članovi porodica srpskih žrtava.

Pre izricanja presude stotine građana se okupilo ispred Suda BiH u Sarajevu kako bi Oriću i Muhiću iskazali podršku.

Potvrđena optužnica protiv Orića

Orićeve pristalice uzvikivale su Alahu ekber (Bog je veliki), nosili transparente podrške i ratne zastave tzv. Armije BiH.

Advokat Nasera Orića, Lejla Čović, je po izricanju presude kratko kazala da je odbrana i očekivala oslobađajuću presudu.

"Upravo su pobedile pravda i istina. Ovo je još jedan dokaz da je to bilo politički motivisano. Presuda je konačna", kazala je po izricanju presude Bakira Hasečić, predstavnica Udruženja Žene - žrtve rata.

Izricanju presude prisustvovale su i porodice žrtava stradalih.

Na parkingu ispred Suda BiH postavljen je i jedan transparent na kojem piše: "Sud BiH = Naser", koji su postavile porodice srpskih žrtava, izražavajući negodovanje zbog oslobađajuće presude.

SUDIJA VUKOJE ZGROŽEN, TUŽILAC "ODSUTAN"

Sudija Apelacionog veća Suda BiH, Dragomir Vukoje, danas iz protesta nije prisustvovao izricanju oslobađajuće presude.

Vukoje je, kako navodi portal, izdvojio mišljenje prilikom odlučivanja o presudi za ratne zločine nad Srbima na području Srebrenice i Bratunca, smatrajući da je Orić trebalo da bude osuđen za ratne zločine počinjene u selima Zalazje, Lolići, Kunjerac, gde su, prema optužnici, ubijena najmanje tri zarobljenika srpske nacionalnosti, objavio je sarajevski portal Žurnal.

Druga dva člana sudskog veća - Senadin Begtašević i Tihomir Lukes - smatrala su da nema dovoljno dokaza za osuđujuću presudu.

Prema informacijama Žurnala, sudija Lukes je u poslednjem trenutku promenio mišljenje i priklonio se sudiji Begtaševiću, što je izazvalo revolt kod Vukoje, koji zbog te odluke nije želeo da dođe na objavu presude.

"Da bi se spasila situacija, na objavu presude nije došao ni sudija Begtašević. Izricanju nije prisustvovao ni tužilac ili predstavnik Tužilaštva BiH", navodi se u tekstu.

Orić je uhapšen 10. juna 2015. na granici Francuske i Švajcarske po zahtevu Srbije koja ga je sumnjičila za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice. Srbija i BiH su poslale zahtev za njegovo izručenje.

Izručen je BiH nakon čega mu je Sud BiH odredio mere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića za ratne zločine u Srebrenici, s obzirom na to da mu je već suđeno za te zločine. Tribunal u Hagu je odbio zahtjev odbrane.

Haški tribunal je Orića 2008. pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Povezano

Sve vesti