NE MOŽE IM NIKO NIŠTA: Najjače oružje Rusije - hrana!

Autor:

Rusija je, od zemlje zavisne od uvoza hrane, postala uprkos sankcijama jedan od najvažnijih igrača na svetskom izvoznom tržištu, ističe švedski časopis.

33
A- A A+
lidl, lidl srbija, proizvodi, supermarket, prodavnica, kupovina, market, Foto: Mondo/Stefan Stojanović Ilustracija

Poljoprivreda u Rusiji postala je najbrže rastuća grana tamošnje ekonomije tako da ova zemlja trenutno izvozi više poljoprivrednih proizvoda nego oružja, navodi list "Lantbrukets afarstidning".

Sankcijama svi na jednog

Ruski embargo na uvoz određenih proizvoda iz zemalja koje su uvele antiruske sankcije - SAD, EU, Kanada, Australija i Norveška - podrazumeva zabranu uvoza mesa, kobasica, ribe, morskih plodova, povrća, voća i mlečnih proizvoda, navodi list. Na produžavanje zapadnih sankcija, Moskva odgovara zadržavanjem svog embarga, prenosi "Ruska reč".

Tokom poslednjih pet godina, poljoprivredna proizvodnja i njen izvoz porasli su za dvadeset odsto.

Stručnjaci navode da je politika države u oblasti trgovine i poljoprivrede dovela do takvog rasta.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza došlo je do kolapsa na tržištu poljoprivrednih proizvoda, što je uticalo na nagli porast uvoza.

Kako naglašavaju autori teksta, situacija se počela da se menja nakon odluke ruske Vlade da 2005. godine investira u domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Osim toga, Moskva je kao odgovor na ekonomske sankcije EU i SAD 2014. godine zabranila uvoz nekih proizvoda iz Evrope i Amerike.

Izvor: Youtube/Vesti News

Rusija je, prema podacima za 2017. godinu, postala najveći izvoznik pšenice na svetu, druga zemlja po proizvodnji žitarica i suncokreta, treći proizvođač mleka i krompira, te peti kada je reč o jajima i pilećem mesu, navodi se u tekstu.

Rusija naoružava Krim: S-400 stigao, grade i novi radar

Prema pisanju medija, rast BDP-a u oktobru u Rusiji povećan je do 2,5 odsto na godišnjem nivou, zahvaljujući dinamici poljoprivredne proizvodnje.

Bes na Zapadu: Putin OVAKO posle susreta s Trampom

Povezano

Sve vesti