Vučić Hanu: Moguća eskalacija sukoba na Kosovu!

Autor:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je evropskog komesara Johanesa Hana na posledice koje može da izazove povećanje carina na na srpsku robu na Kosovu. Han: Pozvaću Prištinu da odblokira saradnju.

Vučić Hanu: Moguća eskalacija sukoba na Kosovu! Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U saopštenju izdatom posle sastanka, navodi sa da je Vučić sa Hanom razgovarao o potezima Prištine, kojima su uvedene i povećane takse na proizvode iz Srbije i BiH, kao i o regionalnoj stabilnosti.

Predsednik Vučić je upozorio na moguće posledice neodgovornog poteza Prištine o povećanju taksi na srpsku robu, čime je dodatno prekršen CEFTA sporazum, istakavši da mere Prištine vode ka punoj destabilizaciji celog regiona i da mogu dovesti i do dublje eskalacije sukoba.On je zahvalio komesaru Hanu na razumevanju situacije i na njegovoj želji da problem reši, kao i na njegovoj pomoći Srbiji na evropskom putu, naglasivši da je za dalji napredak regiona ključno očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalje evropske integracije. On je istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom, nakon što Priština povuče neodgovorne poteze.

HAN SAM NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE

Han u Prišini neće imati zajedničku konferenciju za štampu sa Ramušem Haradinajem. Han će sam izaći pred novinare posle razgovora sa predstavnicima prištinskih vlasti, u predstavništvu EU, a najavljena je i pres konferencija premijera Haradinaja, ali se Han neće na njoj pojaviti. U najavi Predstavništva Evropske komisije stoji da će se Han obratiti medijima u sedištu te organizacije u 16:45, dok je Haradinaj zakazao „svoju“ konferenciju za štampu 15 minuta kasnije. Portparol kosovskih vlasti kaže da je Haradinaj zakazao svoju konferenciju za štampu, navodno jer ne želi da govori samo o poseti evropskog komesara.

“Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramerama, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i svetu”, ponovio je predsednik Vučić.

Johanes Han izjavio je da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma.

Vučić i Han razgovarali su oko dva sata, posle čega je Vučić ispratio Hana iz zdanja na Andrićevom vencu, nekoliko minuta su još popričali i prijateljski se pozdravili. Hanov susret s predsednikom Vučićem nije bio zvanično najavljen.

Posle susreta sa Vučićem, Han će nastaviti put za Prištinu. On se nakon susreta oglasio na društvenoj mreži Twitter. Napisao je da će sagovornike na Kosovu pozvati da deblokiraju regionalnu saradnju i trgovinu i vrate se dijalogu.

Komisija Eu je ranije saopštila da će osnovna tema razgovora komesara Hana i u Prištini biti odluka kosovskih vlasti da nametu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Tanjug

"Komesar će ponoviti stav EU, pozvati na povalačenje ovih mera i naglasiti potrebu za fokusiranjem na popravljanju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje što su principi koje su Kosovo i svi partneri sa Zapadnog Balkana prihvatili", saopšteno je u Komisiji.

U Evropskoj komisiji u petak su najavili da će se Han u Prištini sastati sa samošnjim zvaničnicima Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajem i Kadri Veseljijem kao i sa predstavnicima opozicije.

Portparolka EU Maja Kocijančić je prethodno za Tanjug potvrdilia da je Han zbog nametnutih mera od strane Prištine u kontaktu sa liderima i Beograda i Prištine i da se razgovara o hitnoj potrebi smirivanja situacije i spuštanja napetosti.

Iz EU su više puta naglasili da su od vlasti u Prištini jasno tražili povlačenje taksi uvedenih na robu iz Srbije i BiH.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini zatražila je ukidanje taksi i u direktnom razgovoru sa Tačijem.

Inače, srpski poslanici su u nedelju ušli u zgradu kosovske skupštine u Prištini gde će, kako si rekli, ostati do dolaska evropskog komesara Johanesa Hana.

Srpski poslanici čekaju Hana u Skupštini u PrištiniPoslanici ostaju u parlamentu sve do dolaska Hana. Očekuju da će se danas sastati sa evropskim komesarom, iako se taj sastanak ne nalazi na njegovoj agendi.

Kako je poslanik Srpske liste Igor Simić rekao sinoć za RTS, potvrđeno im je da je Han primio njihovu poruku ali ne i da će do sastanka doći.

Srpski poslanici ostali su tokom noći u parlamentu, čime se, kako kažu, mirno i demokratski bore za prava srpskog naroda.

"Očekujemo da EU ima sluha za probleme sa kojima se suočavaju Srbi na KiM", naveo je Simić.

Danas je 13. dan od kako je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz Centralne Srbije.

Povezano

Sve vesti