Upoznajte novo UEFA takmičenje - Liga Evrope 2!

Autor:

Evropski fudbal se iz korena menja od 2021. godine. UEFA je potvrdila uvođenje trećeg klupskog takmičenja pod svojim okriljem, tako da će 96 klubova igrati grupnu fazu tokom jeseni... Šta ovo znači za srpske klubove?

Upoznajte novo UEFA takmičenje - Liga Evrope 2! Foto: Guliver/Harold Cunningham/Getty Images for UEFA

Od 2021. godine evropski klupski fudbal više neće biti isti!

UEFA je nako jučerašnjeg žreba EURO2020 u Dablinu održala sastanak izvršnog odbora na kome je potvrđeno ono o čemu se do sada samo spekulisalo: uvodi se treće međunarodno klupsko takmičenje!

Čelni ljudi ovokontinentalnog fudbala su joj za sada dali "radni naziv" Liga Evrope 2, a videćemo da li će u narednim mesecima dobiti neko inovativnije ime.

Kako je saopšteno na zvaničnom sajtu UEFA, novo takmičenje će početi od sezone 2021/2022 i u grupnoj fazi učestvovaće 32 tima - što će doneti i promene u "bratskoj" Ligi Evrope 1 (?) čiji će broj učesnika biti smanjen sa 48 na takođe 32.

UEFA smatra da će time "ojačati" samu Ligu Evrope i doneti joj na značaju, dok promena u Ligi šampiona, za sada, neće biti.

To znači da će tokom jeseni 2021. godine - grupnu fazu evropskih takmičenja igrati čak 96 timova, s tim da se za sada ne zna kakve su "kvote" u pitanju i kako će se one u budućnosti deliti evropskim ligama.

Sve ovo Aleksandar Čeferin opisuje kao "više mečeva za više klubova i više fudbalskih asocijacija", a videćemo da li će na papiru to zaista i biti tako.

Mnogo se prethodnih nedelja spekulisalo o takozvanoj "zatvorenoj" Ligi šampiona (Evropska Superliga), međutim Evropska klupska asocijacija (ECA) i UEFA potpisali su sporazum po kome se elitno fudbalsko takmičenje neće "dirati" i "menjati" do 2024. godine.

Zanimljivo, baš je na "probni" rad od tri godine uvedeno i takmičenje Liga Evrope 2, tako da mnogi smatraju da će nakon tog perioda doći do novog prekrajanja!

Da li bi tada Liga Evrope 1 zapravo postala Liga šampiona "za manje bogate klubove" koji ne mogu u "zatvoreno" takmičenje za najuspešnije klubove Evrope? Odnosno, da li će Liga Evrope 2 postati ono što je sada Liga Evrope?

Videćemo u narednih šest godina...

Mušema Liga Evrope Foto: MN Press

DA DANAS KRENE NOVO TAKMIČENJE...

Srbija je zbog dobrog nastupa srpskih klubova u Evropi ove sezone, pre svih Crvena zvezde, "skočila" na rang listi i trenutno zauzima 19. poziciju na tabeli najboljih evropskih liga. Ukoliko bi danas krenula Liga Evrope 2, to bi značilo i da bi Srbija imala TRI učesnika druge runde kvalifikacija ovog takmičenja. Međutim, nije potpuno jasno šta bi to značilo za srpske učesnike u Ligi Evropi 1, te da li su ovo "kompenzaciona" mesta ili potpuno nova. U narednim nedeljama svakako će biti precizirano šta se to dešava sa evropskim klupskim fudbalom koji sve manje liči na sebe, a sve više na biznis.

Iz UEFA je saopšteno i da će sva tri takmičenja od 2021. godine biti po istom formatu - osam grupa sa po četiri tima, a potom osmina finala, četvrtfinale, polufinale i finale.

Pobednik Lige Evrope 2 će dobijati automatsko učešće u Ligi Evrope 1, a svi mečevi će biti igrani četvrtkom. Takođe, iz UEFa uveravaju da će najmanje 34 zemlje imati predstavnika u grupnoj fazi ovog novoformiranog takmičenja (do sada najmanje 26).

"Klubovi su od nas tražili da dobiju veću šansu za redovnim učešćem u Evropi i ovo ćemo postići strategijskim pristupom, a naši ciljevi su oduvek bili više kvaliteta i veća uključenost klubova u naša takmičenja", poručio je Aleksandar Čeferin, predsednik UEFA koji će najverovatnije dobiti i novi mandat, a pod čijim okriljem je ustanovljeno i takmičenje Liga nacija.

Kako se vama čini ova promena?

Povezano

Sve vesti