"Trudnički mozak" je stvaran

Autor:

Trudnoća je uzrok mnogih promena koje se, između ostalog, dešavaju i u mozgu, a sve kako bi se novopečene mame lakše povezale sa bebom.

"Trudnički mozak" je stvaran Foto: MONDO/Zora Ćirković

Stručnjaci kažu da trudnoća utiče na cerebralni korteks, odnosno spoljni sloj sive mase koji ima važnu ulogu u obradi informacija.

Do restrukturiranja mozga dolazi pre porođaja, a ispostavilo se da što se više mozak majke promeni, to ona ima jaču vezu sa bebom, jer su osetljivije na facijalnu ekspresiju novorođenčeta.

Ranija istraživanja su pokazala kako se mozak majke menja u postnatalnom periodu, ali tim istraživača sa Univerziteta u Torontu je prvi analizirao promene mozga tokom trudnoće.

Otkrića su bacila novo svetlo na fenomen nazvan "trudnički mozak", koji žene "krive" za to što su zaboravne i veoma emotivne u trudnoći. Stručnjaci imaju teoriju da mozak postaje takav kako bi novopečene mame bile fokusirane na brigu o bebi, a manje na to gde su, recimo, ključevi od kola.

Za potrebe studije, naučnici su analizirali 39 trudnica starosti od 22 do 39 godina, koje su u laboratoriju dolazile dva puta - jednom u trećem tromesečju trudnoće i jedno između trećeg i petog meseca nakon porođaja.

Oba puta im je merena moždana aktivnost i beleženi su moždani talasi dok su one gledale četiri bloka po 40 srećnih i tužnih lica beba i odraslih.

Tokom svake posete, žene su odgovarale i na pitanja da li imaju simptome anksioznosti ili depresije, a prilikom druge posete su im postavljana pitanja o stvaranju veze sa bebom.  

Iz ovih izveštaja, naučnici su mogli da odrede bilo kakve promene na mozgu od prenatalnog do postnatalnog perioda. Otkrili su da žene čiji je mozak imao više aktivnosti kao odgovor na bebina lica od trudnoće do majčinstva imaju jaču vezu sa bebom, nego žene kod kojih se moždane aktivnosti nisu povećale.

"Naša istraživanja podržavaju ideju da se mozak menja i drugačije odgovara na bebine potrebe, od trudnoće do majčinstva, a kod nekih su te promene veće nego kod drugih", kaže vodeći autor studije i profesor psihologije dr Dejvid Heli. "Te varijacije u promenama povezane su sa stvaranjem emocionalne veze između beba i majki".

Povezano

Sve vesti