mondo.rs

Zašto psi ližu (manje-više) sve što stignu?

Autor:

U zavisnosti od toga da li volite pse i koliko ste gadljivi, ova pseća navika biće vam simpatična ili jeziva.

Zašto psi ližu (manje-više) sve što stignu? Foto: Guliver/Getty images, adogslifephoto

Jedna od stvari koje ljudima idu na živce, ili jedna od stvari koje su ljudima potpuno neodoljive, već u zavisnosti od toga da li volite pse ili mačke, uključuje i činjenicu da psi ližu manje-više šta stignu. Uključujući i lice vlasnika. E sad… u zavisnosti od toga da li volite pse i koliko ste gadljivi, ova pseća navika biće vam simpatična ili jeziva.

A sad ozbiljno: Zašto psi to rade?

Pa, ovako… U najvećem broju slučajeva, psi lizanjem iskazuju privrženost osobi koju vole. Kad mazimo ili češkamo psa, kad mu posvetimo pažnju, on će nam često "uzvratiti" tako što će nam liznuti ruku na primer.

Ali, postoje i drugi razlozi. Lizanje je jedan od načina da privuku pažnju vlasnika, i to psi vrlo brzo nauče, "eksperimentalnim putem". Jer, kako odoleti štenetu koje ste uzeli i doneli kući i ono vas lizne? Kako? Nemoguće je.

Dakle, kuca to uradi jednom, dvaput… vi se svaki put istopite i pas to zapamti kao nešto što vlasnika čini srećnim, prenosi Mental Floss.

Lizanje je i način da pas skupi čulne informacije o različitim stvarima, pa ako primetite da liže nasumično odabrane predmete ili nešto slično, verovatno samo istražuje,

Psima je lakše da steknu utisak o okruženju ako sve "okuse". Ali, lizanje tepiha ili nameštaja koje se ponavlja može biti signal da je pas anskiozan ili da se jako dosađuje. I jedno i drugo mogu da vode destruktivnom ponašanju ljubimca.

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da je učestalo lizanje različitih površina jedan od simptoma određenih gastrointestinalnih poremećaja kod pasa.

Još jedan od razloga zbog kojih psi ližu je to što žele da očiste sebe i/ili okruženje. Takvo ponašanje usvajaju po rođenju, jer kučka liže štence da bi ih očistila i negovala.

A da, i ako vam se učini da vaš pas opsesivno liže sebe ili neku određenu stvar, verovatno to stvarno i radi, pošto i psi mogu da imaju opsesivno-kompulsivni poremećaj, piše Vetstreet.

Ali, imajte u vidu da to deluje opsesivno samo vama. Pas ne doživljava to kao nekakav problem.

MONDO PRIČA o psećem "čojstvu"...

...i jedna MONDO PRIČA ako su mačke "vaš izbor"

Povezano

Sve vesti