• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hjundai će proizvoditi automobile u Hrvatskoj?

Izvor mondo.rs

Poznati južnokorejski proizvođač automobila pregovara već dva meseca sa hrvatskom Vladom

Hjundai razmatra mogucnost pokretanja proizvodnje automobila u Hrvatskoj.

Ova informacija je potvrdena zagrebackom Jutarnjem listu iz izvora bliskih hrvatskoj Vladi. Razgovori izmedu naših zapadnih komšija i južnokorejske kompanije traju vec dva meseca.

U ovom trenutku nije poznato kolika bi bila vrednost Hjundaijeve investicije u Hrvatskoj. Ono što je poznato jeste da bi Hujndai najverovatnije izabrao podrucje Varaždina za lokaciju svoje buduce fabrike, jer tamo vec postoje firme koje rade za automobilsku industriju, a i taj region je najbliži granici sa Austrijom i Madarskom.

Navodi se da bi jedna ovakva investicija bila od velikog znacaja za hrvatsku privredu, ali i za njeno pozicioniranje na investicijskoj mapi.

Privlacenje automobilske industrije u Hrvatsku je jedan od ciljeva njene Vlade. Pojedine firme u Hrvatskoj vec proizvode delove za svetsku autoindustriju, a Hrvatska ima i proizvodnju elektricnih automobila, u vidu Rimac superautomobila. Prema zvanicnim podacima, hrvatska autoindustrija zapošljava 2861 radnika sa prosecnom bruto platom od nešto više od hiljadu evra. Rec je o izvozno orijentisanoj industrijskoj grani, ciji udeo u hrvatskom izvozu je 4,7 posto.

Primer Hjundaijeve sestrinske kompanije, Kia Motors, najbolje govori o znacaju automobilske proizvodnje za jednu državu. Kia je Slovackoj 2015. godine platila 60,1 milion evra poreza na dobit. Otkako je Kia došla u slovacki grad Žilinu, država je od nje prihodovala 320 miliona evra na ime poreza, cetiri puta više od iznosa koji je sama zemlja uložila kako bi privukla Kiju. Kapacitet pogona Kije je 350.000 automobila godišnje, zapošljava 3800 radnika, a stvorila je više od 20.000 radnih mesta u pogonima i kod dobavljaca.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobracaja… pratite u rubriciMONDO Auto, kao i na našimFacebookiInstagram stranicima.

Komentari 22

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Car

Zanimljivo kako smo mi navodno najatraktivniji za investicije u regionu, a sve velike firme nas obilaze...ili dodje Fiat pa mi njemu placamo da bi on radio kod nas...

Bombon

Mi dajemo SVIMA za 5% bolje uslove od okruženja ! Dakle političari ponudite istok Srbije ako mislite da tamo neko ostane da živi !

OOooOo

U Hr ce se zvatu hjundai Tupson

special image