mondo.rs

5 razloga da ove zime udomite neku životinju

Autor:

Ako nemate psa ili mačku, a želite, evo kako možete da obradujete i sebe, svoju porodicu i naše četvornožne drugare!

5 razloga da ove zime udomite neku životinju Foto: MONDO/Dragana Todorović

Četvoronožni drugari su dragoceni deo naših porodica. Svi koji su imali kućnog ljubimca znaju koliku radost oni donose u našu svakodnevicu, i kako na brojne načine pozitivno utiču na naše raspoloženje.

MONDO PRIČA O PSEĆEM "ČOJSTVU"

... I JOŠ JEDNA AKO VOLITE MAČKE

MONDO KUĆNI LJUBIMCI - fotografije

Ipak, sve je više slika napuštenih ljubimaca koji u nemaju sklonište i hranu tokom zime, što je problem sa kojim se suočavaju gotovo svi gradovi u Srbiji.

Javno-komunalno preduzeće "Veterina Beograd", koje je zaduženo za poslove komunalne Zoohigijene na teritoriji Beograda, ima pet prihvatilišta u okviru kojih je smešteno više od 3.000 napuštenih pasa.

Evo nekoliko dobrih razloga za udomljavanje psa ili mačke, naročito u zimskom periodu.

- Kućni ljubimci su dobri po naše raspoloženje. Opšte je prihvaćena i testirana teorija da kuce i mace mogu biti naši najbolji drugari kako u detinjstvu, tako i u odraslom dobu. Postoje čak i mišljenja da psi mogu da pomognu kod lečenja tuge i depresije. Ako vas je nekada neki pas dočekao razdragano, mahanjem repa, znate o čemu pričamo!

- Kućni ljubimci nam pomažu da budemo aktivni. Ukoliko imate ljubimca u dvorištu, a samim tim i prostor za njega da se istrči i igra, onda znate koliko energije oni imaju i koliko je zabavno učiti ih trikovima i različitim igrama. I ako živite u stanu, obaveza izvođenja psa u šetnju svakodnevno dobra je i po vaše fizičko zdravlje, jer vam predstavlja važnu rekreativnu rutinu. Jednom kada svog ljubimca uvedete u život, biće vam nezamislivo da on nije tu.

- Udomljavanjem činite dobro delo. Mnogo je napuštenih ljubimaca u našoj zemlji, ali dobre vesti su da malim koracima možemo uticati na rešavanje ovog problema - udomljavanjem napuštenih pasa, na primer, umesto kupovine rasnih.

"Nebrojeno puta ponavljamo koliko koristi ima od usvajanja napuštenih kuca ili maca, koliko je humano kada napuštenoj životinji pružite toplinu doma, da ne pominjemo tek koliko radosti će vam oni uneti u život, kao pokazatelj zahvalnosti što ste ih usvojili", kaže direktor JKP "Veterina Beograd" dr vet. med. Budimir Grubić, i dodaje: "Oni su jedina bića na planeti koja vas vole više nego sebe".

- Zimsko vreme pravi je momenat za novog člana porodice. Uživanje u prazničnoj čaroliji i krugu najdražih postaje još lepše uz četvoronožnog prijatelja. Ljubimci unose posebnu radost u odrastanje i pozitivno utiču na decu. Život sa kućnim ljubimcem i odrastanje uz njega stručnjaci vide kao stalnu mogućnost za decu da uče o odgovornosti i razvoju empatije, nesebičnosti i bezuslovne ljubavi.

On je spasao Đanga, a Đango ga obožava (VIDEO)


- Udomljavanje je lak i jednostavan proces. Ukoliko se nosite mišlju da udomite napuštenu životinju, a niste sigurni jer mislite da je taj proces previše komplikovan - nemate o čemu da brinete! Za udomljavanje je potrebna samo želja da nekom od napuštenih pasa pružite toplinu doma i ljubav, a postupak u kojem postajete vlasnik kućnog ljubimca koji je čipovan, vakcinisan protiv besnila i sterilisan je vrlo jednostavan.

Montažne kućice pored zgrade Opštine Stari grad Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Montažne kućice pored zgrade Opštine Stari gradMožete da kontaktirate JKP "Veterina Beograd" (www.veterinabeograd.rs), pri čemu je potrebno da ste punoletni i imate ličnu kartu, izaberete psa i potpišete Ugovor sa ovom organizacijom, čime postajete vlasnik sa svim pravima i obavezama.

MONDO TV PRIČA O DRUGARIMA NA ČETIRI NOGE

Izvor: MONDO

ON JE NAJPOPULARNIJI NA INSTAGRAMU

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti