Haradinaj: Vojska nije za sever, već za NATO!

Autor:

Predsednik privremene Vlade u Prištini Ramuš Haradinaj izjavio je danas da (samoproglašeno) Kosovo neće imati vojsku za sever Kosova već za misije poput one koju NATO sprovodi u Avganistanu i drugim zemljama.

34
A- A A+
ramuš haradinaj han Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Haradinaj je time odbacio, kako je rekao, spekulacije o mogućem ratu sa Vojskom Srbije i Srbima na severu Kosova.

On je izjavio novinarima tokom posete Vučitrnu da vlada Kosova neće povući odluku o carinskim stopama od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, uprkos pritiscima iz EU.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije danas povodom najave formiranja takozvane kosovske vojske da se nada da Srbija neće morati da upotrebi svoju vojsku.

"Jedna od opcija - Srbija da upotrebi vojsku"

"Nadam se da nikada nećemo morati da upotrebimo svoju vojsku, ali je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu, jer ne možemo da gledamo novo etničko čišćenje i nove oluje iako (premijer Albanije) Edi Rama na njih poziva", kazala je Ana Brnabić novinarima u Vladi Srbije.

Njenu izjavu prenela je i američka agencija AP.

Brnabić: Ovo je cilj Raminih izjava

Agencija piše da je izjavila da formiranje kosovske vojske može pokrenuti oružanu intervenciju Srbije u južnoj srpskoj Pokrajini, ali da se nada da Srbija to neće nikada uraditi, uz ocenu da je to do sada najotvorenije upozorenje od porasta tenzija između Beograda i Prištine.

Upozorenje Moskve zbog formiranja "vojske" Kosova!

Agencija ocenjuje i da bi oružana intervencija Srbije na Kosovu izazvala direktne sukobe sa mirovnom misijom predvođene NATO-om koja je tamo stacionirana

Kosovski parlament će 14. decembra glasati o transformaciji bezbednosnih snaga u redovnu vojsku.

Povezano

Sve vesti