Beta,Tanjug

Makron povukao predlog o povećanju poreza na gorivo

Autor:

Francuski predsednik Emanuel Makron povukao je danas predlog za povećanje poreza na gorivo posle višenedeljnih protesta širom zemlje i najvećih nereda koje je Pariz video u više decenija.

Makron povukao predlog o povećanju poreza na gorivo Foto: Tanjug/AP/Kamil ZihniogluJedan zvaničnik iz Jelisejske palate je rekao da je Makron odlučio da odustane od povećanja poreza.

Premijer Eduar Filip je u parlamentu rekao da je "porez odbačen" u budžetu za 2019. i da je vlada "spremna na dijalog".

Francuski demonstranti pozdravili su večeras odluku predsednika Emanuela Makrona, ali kažu da to možda neće biti dovoljno da se obuzda gnev javnosti.

Haos u Parizu, moguće vanredno stanje (FOTO)

"Mislim da je odluka doneta prekasno", rekla je za AP portparolka "žutih prsluka" Žaklin Muro.
Ona je navela da će različite protestne grupe sada odlučiti šta će dalje raditi, ali je ocenila da će mnogi verovatno ostati pri odluci o daljim protestima.

"Makronov večerašnji potez je ispravan, ali mislim da neće suštinski promeniti kurs", rekla je Muro.
Ona je pozvala demonstrante da iskoriste slabost francuske vlade i založe se za druge zahteve kao što je povećanje minimalne zarade.

Tokom tronedeljnih protesta četiri osobe su izgubile život, a protesti su uputili ogroman izazov Makronu.Nešto ranije danas je jedan od lidera protestnog pokreta "žutih prsluka" naveo da javnost želi da predsednik "prizna grešku jednostavnim rečima".

Povezano

Sve vesti