Pacoli: Sever Kosova - deo Srbiji, deo Kosovu

Autor:

Kosovski ministar Bedžet Pacoli kaže da je Priština spremna da povuče povećane takse za robu iz Srbije i BiH samo ako se sprovedu svi potpisani sporazumi i ako između Beograda i Prištine postoji "stoprocentni reciprocitet".

42
A- A A+
Kosovo Priština Ramuš Haradinaj takse pacoli Foto: Tanjug/Kosovo Government via AP

Pacoli u intervjuu za "Dojče vele" kaže da lično ne vidi šanse za rešenje kosovskog pitanja, ali da veruje u ekonomsko rešenje, što je interes "obeju strana".

"Šta bi to bilo? To govorim još od 2007, da sever Kosova treba da bude velika privredna zona gde će deo teritorije pripadati Srbiji, a deo Kosovu, a da tom privrednom zonom upravlja neko treći. Tu vidim rešenje. Ali možda je za takve ideje još prerano", precizirao je Pacoli.

Rekao je da povećanje tarifa od 100 odsto za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine "mora ostati na snazi", uprkos osudama od SAD, Nemačke i drugih zapadnih zemalja.

Vučić: Uveren sam da rata neće biti

"Moramo da im pokažemo da i Kosovo ima svoj ponos. Deset godina smo država. Ne možemo da dozvolimo da se dalje gazi ono što smo do sada postigli. Pametno bi bilo od Srba da razumeju da je nezavisnost Kosova realnost od 17. februara 2008. godine. To se ne može poništiti", rekao je Pacoli.

Kakva izjava Pacolija!

Smatra da se već vidi "koliko su ove carinske takse bolne za Srbiju".

Srbija zbog taksi mesečno gubi 42 miliona evra

"Zato verujem da će i oni shvatiti da nam ne ostaje ništa drugo nego da sednemo za sto kao ravnopravni sagovornici, kao dve nezavisne države, i pričamo o budućnosti", dodao je Pacoli.


Povezano

Sve vesti