Evo šta kaže Kosnet, novi ambasador za Kosmet

Autor:

Novi američki ambasador u Prištini Filip Kosnet ocenio je da je najavljeno formiranje vojske Kosova, o kojoj će parlament raspravljati 14. decembra, "pozitivan korak". "Kosovo za SAD i narod Kosova odlična uspešna priča"...

124
A- A A+
zastava, obeležje, SAD, Amerika, USA amerikanci Foto: Mondo/Mario MilojevićKosnet, koji je nedavno na mestu ambasadora u Prištini zamenio Grega Delavija, rekao za televiziju RTK da su kosovski lideri rekli da će ta vojska u budućnosti biti deo "međunarodnih mirovnih operacija".

"Kosovo je došlo do tačke kada, umesto da samo koristi mehanizme međunarodne bezbednosti, može i doprineti, što je dobrodošlo", rekao je Kosnet, preneo je RTS.

Komentari američkog ambasadora usledili su posle glasnih kritika NATO, Rusije i Srbije na najavljeno formiranje vojske Kosova, o čemu bi poslanici u kosovskom parlamentu trebalo da raspravljaju i verovatno i glasaju 14. decembra.

NATO: Vojska Kosova - moguće opasne posledice

Kosnet je, prenosi Beta, rekao i da je Kosovo za SAD i narod Kosova "odlična uspešna priča".

On je dodao da je tokom priprema za nedavno preuzimanje dužnosti ambasadora SAD imao susrete s mnogima iz vlade, Kongresa i van vlade, i smatra da je opredeljenje SAD za budućnost Kosova "nepokolebljivo" i da o tome postoji "potpuni konsenzus republikanaca i demokrata, vlade, administracije i Kongresa".


Rekao je da će Ambasada na čijem je čelu vrlo usko sarađivati sa Kosovom i to u ekonomskoj oblasti, vladavini prava i održavanju reda, borbi protiv korupcije, što ostaju najviši prioriteti.

"Sigurno je da ćemo podržati napore vođa Kosova i Srbije da nađu način za kretanje napred u dijalogu i za obostrano prihvatljivo rešenje koje će pomoći prosperitetu i bezbednosti dveju vlada u budućnosti", kazao je američki ambasador.

Po njemu, pitanje Kosova je veliki prioritet američke administracije i njene spoljne politike.

"U stvari rekao bih da je sadašnja administracija u Vašingtonu više zainteresovana da podrži ne samo Kosovo, već i napredak na Balkanu, nego što sam video u prethodnim godinama. Ovo je administracija koja gleda dugoročne probleme i kaže da treba naći načina kako ići napred", kazao je američki diplomata.

Delegacija Prištine napustila sastanak CEFTE

Upitan o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Kosnet je rekao da je na Kosovu "manje od nedelju dana" i da "želi da sasluša što više ljudi i dobije njihova mišljenja, pre nego što bude davao velike izjave".

"Ipak, verujem, i moja vlada veruje, da je ovo kritičan trenutak u procesu dijaloga i da je značajno za Kosovo i Srbiju da se njemu pristupi u duhu saradnje", kazao je on.

Kosnet je istakao da svaki sporazum Kosova i Srbije treba da bude dugoročan, održiv i da bude u obostranom interesu.

NEKI SU POGREŠNO SHVATILI...

Kaže i da su "neke osobe pogrešno shvatile" da SAD podstiču promene granice ili razmenu teritorija."Novi šefovi u Vašingtonu su se potrudili da objasne da smo zainteresovani za sporazum koji je dogovoren dobrom voljom između strana", izneo je on.

Ambasador je rekao da "SAD nemaju predrasude šta može da sadrži sveobuhvatni sporazum u dijalogu. Može biti da obe strane, u dobroj volji, stvarno dobrom voljom, odluče da urede granicu. One mogu da odluče i da to ne urade, i mi, verujete, mi razumemo duboku uznemirenost, istorijske razloge, zašto je pitanje granice izuzetno komplikovano".

"Ponovo želim da kažem da ih moja zemlja (SAD) ne tera na to. Ne vidimo obavezno ovo pitanje kao ključ dijaloga", kazao je on.

Ambasador Kosnet je rekao da vidi da je veliki deo dijaloga usredsređen upravo na pitanje granica.

"Mislim da su razgovori o granici samo jedan aspekat široke lepeze diskusija koje treba da se održe između dve zemlje i takođe treba da se dotakne ekonomska saradnja, bezbednost, kultura, obrazovanje, pravosuđe, posebno pravda, široka gamu pitanja o kojima treba da razgovaraju dve vlade i značajno je da se ne zadržimo na samo jednom aspektu problema", kazao je on.

Američki ambasador je istakao da su Kosovo i Srbija dve suverene države. "Mi ćemo uvek podržati Kosovo", kazao je američki ambasador, "iako se slepo ne slažemo sa svakom idejom koja dolazi iz vlade Kosova".

"Ali ćemo podržati Kosovo u naporima za uspostavljanje mira, prosperiteta, pravde u zemlji i regionu", kazao je Kosnet.

Povezano

Sve vesti