Amerika blokira prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj?

Autor:

Američka administracija predsednika Donalda Trampa prodaje 12 izraelskih vojnih aviona F-16 Hrvatskoj, piše portal Aksios.

12
A- A A+
ilustracija Foto: Tanjug/Dimitrije Goll ilustracija


Portal tvrdi da su informaciju dobili od izraelskih zvaničnika, a prenosi je "Jutarnji list".

Trampova administracija navodno je "besna" jer su Izraelci unapredili stare avione modernom izraelskom tehnologijom kako bi nagovorali Hrvatsku da kupi njihove avione.

Amerikanci tvrde da Izrael nije smeo da prodaje avione bez njihovog pristanka, a pogotovo ne na konkursu na kojem su se i oni prijavili.

I Hrvati kupuju lovce: Na migove F-16 ili JAS39?

Tako je prodaja vredna 500 miliona dolara dovedena u pitanje, jer američki zvaničnici tvrde da je Izrael bio neiskren i pokušo da zaradi na račun SAD-a.

Danas se oglasila i američka Ambasada u Zagrebu.

U saopštenju se navodi da sa Hrvatskom i Izrealom SAD sarađuje na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih aviona F-16, nakon što su se u izraelskim medijima pojavile informacija da Amerika blokira taj posao.

U saopštenju se navodi da oni "sarađuju s Izraelom već više od godinu dana vezano za detalje predloženog ugovora o kupovini aviona F-16".

"Tokom pregovora, bili smo dosledni i jasni vezano za tehničke uslove pod kojima bi pristali na sklapanje ugovora", naglašava američka strana.

"U ovim trenucima aktivno sarađujemo s Izraelom i Hrvatskom kako bi dogovorili prihvatljivu opciju koja ispunjava hrvatske potrebe unutar zadanog vremenskog perioda" navodi se u saopštenju.

Još početkom godine premijer Izraela Benjamin Netanjahu i hrvatski premijer Andrej Plenković dogovorili su se u Davosu o nastavku postupka prodaje oko 30 izraelskih aviona tipa "F-16s" Hrvatskoj.

Povezano

Sve vesti