Cenzura najpopularnije božićne pesme? (ANKETA)

Autor:

Šta vi mislite - da li preteruju?

Cenzura najpopularnije božićne pesme? (ANKETA) Foto: YouTube/screenshot/ThePoguesOfficial

Čuveni irski bend The Pogues je 1987. godine objavio kultnu prazničnu pesmu "Fairytale of New York", koja je često u anketama širom sveta na vrhu liste najpopularnijih božićnih pesama.

Međutim, pošto su došla vremena političke korektnosti i zalazi se u "sitna crevca", i ova pesma se našla na udaru zbog necenzurisanog puštanja na radio stanicama. Za one koji su čuli pesmu, znaju da obiluje psovkama, a najspornija trenutno je upotreba reči "faggot", što je pogrdan naziv za homoseksualce.

Očekivano, povela se debata između onih koji smatraju da pesmu treba cenzurisati i onih koji misle da numeru ne treba dirati.

"Činjenica da je ova pesma kultna nije dovoljno jaka odbrana da se ne bi cenzurisala. Cenzurišemo razne druge psovke i pogrdne reči u pesmama", istakao je radio voditelj Egan Mekdermot.

Na kraju se oglasio i Šejn Mekgovan, frontmen benda.

"Reč je upotrebljena u sklopu lika i pristaje načinu na koji bi ona pričala i njenom karakteru. Ona ne bi trebalo da bude fina osoba, pa čak ni cela osoba. Ona je žena iz određene generacije i vremena u istoriji, nema sreće i očajna je. Njen dijalog je onakav kakvim sam ga napravio, ali nije imalo nameru da uvredi ikoga! Samo je trebalo da bude autentičan lik, a nisu svi iz pesama i priča anđeli, pa ni fini i poštovani ljudi. Nekada su ti likovi zli i bezobrazni u nameri da se priča ispriča na pravi način", istakao je Šejn u zvaničnom saopštenju i dodao da mu u svakom slučaju ne smeta ako radio stanice žele da cenzurišu reči pesme.

Izazov za zubare: Biserni osmeh Mekgovana

"Ako ljudi ne razumeju da sam samo želeo da što bolje oslikam lik u pesmi, onda mi je apsolutno u redu da se cenzuriše sporna reč, ali ne želim da ulazim u svađe i diskusije", zaključuo je on.


Izvor: YouTube/ThePoguesOfficial

Povezano

Sve vesti