UZBUNA u Francuskoj! Brutalno hapšenje studenata VIDEO

Autor:

Na internetu se pojavio video snimak brutalnog hapšenja studenata koji su u Parizu protestovali i izazvao uzbunu i bes uoči novih protesta najavljenih za vikend.

30
A- A A+
hapšenje francuska Foto: screenshot/twitter/saint mike


Na snimku koji je napravljen u utorak, u mestu Mant-La-šoli na obodu Pariza, vidi se grupa studenata koja kleči na kolenima sa rukama povijenim iza glave, okružana pripadnicima policije u punoj opremi, čija se lica ne vide od ski maski koje nose kao deo opreme, prenosi AP.

U jednom od snimaka čuje se policajac koji kaže "Evo razreda koji se lepo ponaša".

Video snimak proširio se društvenim mrežama i izazvao lavinu kritika od strane trgovinskih sindikata i levičarskih stranaka na račun policijske brutalnosti, navodi agencija.

Izvor: youtube/Ruptly

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Kristof Kastane kazao je u petak da je u tom mestu uhapšena 151 osoba i dodao da su neki od njih nosili oružje.

Takođe je naglasio da niko od studenata nije povređen.

Studenti širom Francuske pridružili su se protestima koji u toj zemlji traju nedeljama, a oni protestuju zbog reformi obrazovnog sistema.

Generalni sekretar najvećeg trgovinskog sindikata Francuske Se-že-Te (CGT) Filip Martine je komentarišući taj video snimak, u intervjuu za francuski "Mond" kratko kazao "jednostavno ne tučete decu".

Izvor: youtube/FRANCE 24 English

Iako je francuski predsednik Emanuel Makron odustao od povećanja cene goriva, što je bio i povod za proteste,  za subotu su zakazani novi protesti.

Antivladini proteste počeli su prošlog meseca zbog povećanja poreza na gorivo, ali su prerasli u proteste velikih razmera sa širokim nizom pritužbi i gnevom protiv Makrona.

Tokom tronedeljnih protesta četiri osobe su izgubile život, a protesti su uputili ogroman izazov Makronu.

Povezano

Sve vesti