Slavičina komisija traži više para za trudnice

Autor:

Komisija za populacionu politiku koju vodi ministarka Slavica Đukić Dejanović traži od ministarstava finansija i socijalne politike izmene propisa kojima su za naknade ozbiljno zakinute pojedine grupe zaposlenih žena.

4
A- A A+
trudnice, porodilje, trudnica, bebe, mame, Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Komisija je analizirala situaciju koja je nastala izmena propisa koji se bave naknadama trudnicama ili ženama na porodiljskom odsustvu i utvrđeno je da su propisi nepravedni prema pojedini grupama žena, rečeno je na predstavljanju godišnjih rezultata rada Kabineta ministarke zadužene za populacionu politiku.

"Mnogo manje naknade nego što bi zabeležene su u tri vrste slučaja, i zbog toga smo poslali predloge Ministarstvu finansija i Ministarstvu rada i socijalne politike, da usklade propise i sagledaju finansijske mogućnosti da se to ispravi" rekla je ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Nekim porodiljama samo 900 dinara! Ima li rešenja?

Komisija ministarke Đukić Dejanović predlaže da ograničenje najviše naknade za porodilje i trudnice koje su imale velike plate dok su bile na poslu, ne bude tri (kao sada) nego pet prosečnih zarada u Srbiji.

Drugi slučaj koji mora da se izmeni je da se odredi "pristojan" minimalni iznos koji se dobija na osnovu proseka zarada žena koje su radile do šest meseci pre nego što su otišle na trudničko ili porodiljsko bolovanje.

Takođe, izmene bi morale da uslede i u trećem slučaju, za grupu žena koje su, kako to kaže ministarka Đukić Dejanović "imale sreću da se zaposle a zatrudne u prvom mesecu zaposlenja". I tu bi morala da bude određena minimalna pristojna naknada, jer te žene nemaju na osnovu čeka da se odredi prosek zarada.

"Mislim da je realno da se poslanici u Skupštini Srbije početkom naredne godine izjasne o izmenama zakona i da od tada počne i njegova primena", rekla je Đukić Dejanović

Povezano

Sve vesti