Merkel na ivici suza (VIDEO, FOTO)

Autor:

Bio je ovo poslednji nastup Anegele Merkel kao predsednica CDU. Kraj jedne ere, pišu mediji, a evo kako se "majka Evrope" oprostila od vodeće funkcije i političkih partnera.

Merkel na ivici suza  (VIDEO, FOTO) Foto: Tanjug/Christian Charisius/dpa via AP

Vladajuća nemačka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) danas je izabrala novu naslednicu Angele Merkel, a time i kandidata za novog kancelara. Reč je o Anegret Kramp-Karenbauer koja je pobedila u drugom krugu predvodnika desne struje Fridriha Merca, nekadašnjeg rivala Angele Merkel.

Anegret Kramp-Karenbauer Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber Anegret Kramp-Karenbauer

Merkel je u oproštajnom govoru rekla da joj je bila čast što je imala mogućnost da bude 18 godina na vodećoj funkciji u stranci.

"Imam osećaj zahvalnosti, bila mi je velika čast. Sada je vreme da otvorimo novo poglavlje" , kazala je ona.

Nakon oproštajnog govora Merkelova je pozdravljena desetominutnim aplauzom, a pojedini delegati nosili su transparente "Hvala, šefice!"

Na kraju govora, dok je trajao aplauz, nemačka kancelarka se jedva suzdržavala da ne zaplače.

Pogledajte snimak:


U svom obraćanju Merkelova se osvrnula i na sve snažniju desnicu AFD, rekavši da je ono što karakteriše demohrišćane jeste se od drugih razlikuju, ali nikada nikog ne izopštavaju.

"Mi demohrišćani se ponekad svađamo, ali nikada ne sejemo mržnju protiv drugih ili ponižavamo druge ljude", naglasila je ona dodajući da CDU uvek služi građanima Nemačke.Povodom loših rezultata u istraživanjima Merkelova je apelovala na stranačke kolege da CDU pokaže šta zna.

"Naša CDU je danas drugačija od one iz 2000., i to je dobro tako. CDU 2018. ima pravo da gleda u budućnost novim „glavama“, strukturama, ali uz iste vrednosti koje zastupa",  rekla je Merkelova.

Ona je, ujedno, branila sve mere koje je preduzela za vreme vođenaj stranke, ukazujući posebno na ukidanje vojne obaveze i uvođenja "Hartz IV2 socijalne pomoći.

Kraj jedne ere: Bira se naslednik Angele Merkel


Prema njenim rečima „Hartz IV“ je bio pravi odgovor na pet miliona nezaposlenih.

"Podržali smo pravu reformu",  naglasila je Merkelova.

Merkel odlazi! Šta će biti s kosovskim pitanjem?


Kada je reč o ukidanju vojne obaveze istakla je da se radi o ispravnom koraku, koji je jasan odgovor na promenjeno međunarodno bezbednosno stanje.

Takođe je govorila i o svom uzdržanom stilu vođenja, objasnivši da se, tamo gde je partija očekivala oštar odgovor, radije "borila floretom ili ćutala".

"Znam da sam iskušavala vaše živce time",  kazala je Merkelova.

Ocenila je da je skupština stranke šansa za postavljanje smernica za snažniju CDU.

Podsetila je da je u Nemačkoj u poslednjih 70 godina CDU/CSU bila na vlasti 50 godina, i da ima nameru da nastavi da vodi brigu o zemlji.

"Mi imamo snagu da pobeđujemo na izborima ako odlučno i jedinstveno budemo vodili borbu2, kazala je ona.

Međutim, kritikovala je svađe između CDU i koalicionog partnera CSU.

"Kuda nas vodi neprestana svađa osetile su žestoko CDU i CSU", zaključila je Merkelova.

Povezano

Sve vesti