Srbija pravi bazu sportista za diplomatiju

Autor:

Prava sportista i diplomatija u sportu su teme o kojima se malo zna i govori. Savet Evrope je prvi put pokrenuo ove teme i to baš u Srbiji, u saradnji sa Fakultetom za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla".

1
A- A A+
Davor Štefanek osvajač zlatne medalje za Srbiju u rvanju u Riju Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Davor Štefanek osvajač zlatne medalje za Srbiju u rvanju u Riju (ilustracija za tekst)

U okviru međunarodne konferencije "Sport, zdravlje, životna sredina", koju Fakultet za sport na Novom Beogradu organizuje već peti put, održane su i panel diskusije na pomenute teme uz učešće veoma kompetentnih sagovornika.

Generalni direktor Direktorata za demokratiju Saveta Evrope Snežana Samardžić Marković kaže da je dipomatija neprestana borba i da predstavlja prvu liniju odbrane.

"Tema diplomatije u sportu je jako bitna. Profesionalni ambasador sporta je neophodan. Sport je promocija spoljne politike jedne zemlje. Diplomatija je način da se sport brani od negativnih pojava. Za to treba neko sposooban i ovlašćen. Strateški treba iskoristiti velike sportske događaje jer sport ima moć da privuče i biznis i turiste. Sportska diplomatija je metoda i da se smiri situacija. Veštine diplomatije se uče, a nisu čoveku date rođenjem. Takođe, diplomate i funkcioneri treba da sačuvaju sportiste od bilo čega što nema veze sa sportom. Treba razdvojiti politiku od sporta", kaže nekadašnja ministarka u Vladi Srbije.

Pomoćnik ministra omladine i sporta Darko Udovičić ističe da je prepoznat značaj sportske diplomatije i da se pravi baza sportista i trenera koji mogu da pomognu u ovoj oblasti.

"Dok sam radio u Vaterpolo savezu Srbije i u organizaciji vaterpolo takmičenja, imao sam priliku da na neki način učestvujem u sportskoj diplomatiji. Iskreno, osetio sam da je diplomatija u sportu još neotkrivena za nas. Zemlja kao sto je Srbija, zemlja velikih sportista, rezultata i timova, može i mora da iskoristi potencijal što se tiče sporta i diplomatije. Mi kao Ministarstvo omladine i sporta shvatili smo ozbiljnost ove teme, pa smo sa Ministarstvom spoljnih poslova poslednjih meseci u izradi baze sportista i sportskih stručnjaka koji rade u inostranstvu i koje želimo da uključimo upravo u domenu sportske diplomatije", rekao je Udovičić.

Dodao je da je želja da se napravi baza sportista i trenera koji u određenoj destinaciji mogu u doglednoj budućnosti da zauzmu značajno mesto u našoj diplomatiji.

"Time ne želimo da ih zloupotrebimo već na pravi način iskoristimo njihovu snagu i uticaj koji imaju i da na taj način našoj zemlji otvorimo vrata za bolje međudržavne odnose", kaže on.

Foto: Mondo/J. KaranovićPotpredsednik Evropske atletske federacije Žan Grasija podvukao je da federacija i asocijacije ne služe samo da se dele medalje.

"Za nas je veoma važno da unapređujemo odnos između sporta, drugih institucija i različitih zemalja. Mi imamo ulogu u sportu, i to nije samo dodeljivanje medalja, već i da budemo učesnici u promeni društva za bolje zdravlje, veću inkluziju i jači integritet", rekao je on.

Povezano

Sve vesti