Beta,Tanjug

Pariz se sređuje, policijaci mogu kući

Autor:

Francuska policija bila je u pripravnosti tokom cele noći iako se većina demonstranata povukla. U Parizu je od jutros u toku velika operacija raščišćavanja posledica antivladinih protesta "Žutih prsluka", četvrte subote po redu.

Pariz se sređuje, policijaci mogu kući Foto: Beta/AP Photo/Claude Paris

Demonstranti su se na jučerašnjim protestima žestoko sukobili sa policijom na koju su bacali razne predmete, a palili su i automobile i razbijali izloge i restorane.

Povređeno je 120 demonstanata i skoro 20 policajaca tokom sukoba širom zemlje.

Uhapšeno je više od 1.700 ljudi, 620 samo u Parizu (a protesti su juče organizovani i u Marseju, Bordou, Lionu i Tuluzu), pošto je policija pronašla potencijalno oružje kao što su čekići, bejzbol palice i slično.

Makron govori sledeće nedelje

Francuski predsednik obratiće se javnosti sa važnim saopštenjem početkom naredne sedmice, rekao je njegov portparol Benžamin Grivo, dan nakon masovnih protesta. On nije iznio detalje o sadržaju Makronovog saopštenja. Makron je već povukao odluku o povećanju poreza na gorivo, ali to nije sprečilo "žute prsluke" da nastave sa protestima. Demonstranti traže generalno umanjenje poreza, povećanje minimalnih zarada i bolje penzijske beneficije.

Policija je upotrebila suzavac, vodene topove, konje i gumene metke da bi suzbila nerede u Parizu, koji su bili daleko manjeg obima nego prošlog vikenda, kada je francuska prestonica bila svedok najgoreg nasilja od studentskih protesta 1968. godine, navela je agencija Rojters.

Kada je mrak pao, većina demonstranata u Parizu otišla je kućama.

Francuski predsednik Emanuel Makron pohvalio je rad policije, ali je i danas na njemu pritisak da predloži nova rešenja kako bi ublažio bes osiromašenih građana Francuske.

Muzej Luvr i Ajfelov toranj danas su ponovo otvoreni nakon jučerašnjeg dana i masovnih protesta u Parizu.

U prodavnicama u francuskoj prestonici, koje su juče bile zatvorene uprkos vrhuncu praznične šoping sezone, procenjuju štetu i čiste polomljeno staklo.

Agencija AP javlja da je u toku noći snažno nevreme, uključujući jak vetar i kišu, zahvatilo Pariz, što je otežalo napore čišćenja ulica i ostataka nakon paljevina i pljački.

Opsadno stanje u Parizu! FOTO, VIDEO

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane rekao je sinoć da je na protestu bilo oko 10.000 demonstranata u Parizu do popodneva, a oko 125.000 širom zemlje.

U Bordou, Lionu i Tuluzu i drugim francuskim gradovima, takođe, je došlo do sukoba između policije i demonstranata.

"Situacija je sada pod kontrolom", rekao je Kastane na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Eduardom Filipom.

Filip je rekao da će policija ostati u pripravnosti tokom noći jer su neki demonstranti nastavili da, kako je naveo, "lutaju gradom".

Grupa mladih ljudi, većina sa maskama na licu, nastavila je da se sukobljava sa policijom u području oko pariskog Trga Republike, a neke prodavnice su opljačkane.

Povezano

Sve vesti