mondo.rs,Tanjug

Zorana Mihajlović brani novinarku Studija B

Autor:

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović osudila je, kako je navela, "medijski linč na društvenim mrežama" i iznošenje detalja iz privatnog života novinarke TV Studio B Barbare Životić.

99
A- A A+
Foto: Studio B/screenshot

  Reporterka Televizije Studio B Barbara Životić od subote uveče je glavna tema na društvenim mrežama, nakon njenog javljanja sa protesta "Stop krvavim košuljama".

Video prilog njenog javljanja pogledajte OVDE

Na društvenim mrežama je njeno izveštavanje kritikovano, a pojavili su se i 'skrinšotovi' sa njenih profila iz privatnog života.

To je osudila potpredsednica Vlade Srbije i potpredsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, koja je u pisanoj izjavi navela da se TV prilog može nekome dopadati ili ne, ali da niko nema pravo da iznosi detalje iz nečijeg privatnog života i da "novinarku diskredituje kao ženu i vređa je na najprimitivniji način".

"Pravo svakog medija pa i Studija B' je da ima svoju uređivačku politiku, kao što je pravo svakog građanina da mu se dopada ili ne dopada kako novinarka Barbara Životić radi svoj posao. Ali niko nema pravo da zbog toga da nad ovom devojkom sprovede pravi medijski linč iznošenjem njenih privatnih fotografija u javnost i pravljenje najprizmenijih aluzija na račun njene ličnosti. To nije kritika, to je, ponavljam, poziv na linč jedne žene i to je nedopustivo. To nije Srbija za koju se borimo. Ako želimo da negujemo kulturu nenasilja i demokratske vrednosti, onda ne smemo da dozvolimo da se bilo ko ovako medijski linčuje", navela je Zorana Mihajlović.

Reagovalo je i Udruženje novinara Srbije (UNS) koje je pozvalo urednike i novinare da poštuju Kodeks novinara Srbije prilikom izveštavanja sa događaja od interesa za javnost i da prave jasnu razliku izmedju činjenica i komentara.

"Izveštavanje Barbare Životić sa protesta opozicije izazvalo je na društvenim mrežama žestoke kritike, ukazuje se u saopštenju UNS i dodaje da, međutim, izveštavanje kojim se krše profesionalne norme, ne može biti izgovor za pretnje fizičkim razračunavanjem i za lascivne uvrede upućene Životić", navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Studio B je u svom saopštenju najoštrije osudio "monstruozne i divljačke napade" na novinarku ove medijske kuće Barbaru Životić.

Ocenjuje se da je posle direktnog uključenja u emisiju Panorama, Životić na "društvenim mrežama postala meta najprimitivnijih napada opozicionih predstavnika i simpatizera".

Pri tome su, prema saopštenju, korišćene najstrašnije uvrede, ali i direktne pretnje po fizičku bezbednost nje i njene porodice.

Napominjući da novinarska udruženja, "kao po običaju, ćute kada su mere uvreda novinari koji nisu po meri opozicije", Studio B pita "da li je u Srbiji zabranjeno reći da je opozicioni protest o nasilju licemeran".

Povezano

Sve vesti